Üzüntülü Bir Kadın veya Erkeğe Nasıl Yaklaşılır ?

0
1285

Teselli edici sözler kişinin üzüntüsünü azaltmaz , aksine artırır . Öncelik Olarak kişilere üzülme , yani kendilerini ifade hakkı tanımak gerekir .

 

Üzüntü hissi nedir?

İnsanlar bazen kendilerini üzüntülü ve bedbaht hisseder . İşinden ayrılmak , sevdiğini kaybetmek veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan başlıca yaşam olaylarıdır . Kısaca üzüntü normal hayatın aksi duygularından bir tanesidir . Herhangi bir Şekilde şahsın fiziki bütünlüğü bozulduğunda ağrı hisseder ise ruhsal bütünlüğü bozulduğunda da üzüntü duyar .

Negatif şartlanma

Ancak aslen üzüntünün kaynağı , kişiyi üzen olaylar veya problemlerin kendisi değil şahsın bunlara yüklediği anlamlardır . Benzer olay bir kişide üzüntü yaratırken öte kişide yaratmayabilir . Bir Takım kişiler , üzüldüğü konuda çözüm var ise gerekeni yapar , çözüm yok ise ” esasen yapacak bir şey yok , üzülmeye değmez ” diyerek durumu olumlu karşılar , üzüntü çabucak sonlanır . Bazılarında ise tepki , ” bu neden benim başıma geldi , daima beni buluyor , ben beceriksiz bir kişiyim , benden adam olmaz ” buna benzer negatif düşüncelerle aksi şartlanma şeklinde gelişir ve bu vaziyette kişide üzüntüler uzun sürer .

Nasıl yardımcı olmalı?

Üzüntülü kişiye ilk yaklaşımda teselli edici sözler söylemek şahsın üzüntüsünü azaltmaz , aksine artırır . Bu sebeple öncelik olarak kişilere üzülme hakkı , yani kendilerini ifade hakkı tanımak gerekir . özellikle şahsın neden üzüldüğünü tanımlamak ve bunu anladığını hissettirmek gerekir . Ancak bununla beraber sonra çözüm üretilmelidir . İlk  olarak yalnız olmadığını hissettirmek yeter .

Tedavisi

Üzüntü , kronikleşir ise bunalım halini alır . Kişide , yaşamdan zevk alamama , mutluluk , enerji seviyesi ve düşünceyi yoğunlaştırmada azalma olabilir ve ilaç tedavisi gerektirir .

Üzüntüden gülerek kurtulmak

Mizah , yani olaylara gülerek bakabilmek insanı mutsuzluktan korumaktadır . Ancak bununla gerçeklerden kaçmak şeklinde olmaması gerekir . Bir Takım kişiler depresifken  kuvvetli rolü oynar . Bu kişilerde bunalım ancak çeşitli değerlendirmeler yapıldıktan bir sonra saptanabilir . Devamlı Olarak espriler yapan bir kişide böylece bunalım saptanması o şahsın yakınlarını da şaşırtan bir durumdur . Bilindik bir anektodla bu oyun oynama mekanizması kolayca kavranabilir: Palyaçonun biri depresyonu sebebiyle hekime gider . Hekim de ona ” Şehirde harika bir palyaço var . Ona git neşelendirsin seni ” der . Palyaço da doktora ” o palyaço benim ” der .

Üzüntüyü olumlu hislere dönüştürmek

Burada bakış açısı mühimdir . Kişi , üzüntüsünden ders alır ise üzüntüyü kazanıma dönüştürebilir . Depresyonu olan  bir kişi depresyonu yendikten  sonra kendine ” bu depresif çağ bana ne öğretti ” diye sorabilir ise bu durum kişide kazanım haline dönüşür . Kişinin ruhsal savunmaları güçlenir , olaylara bakış açısı değişir .

*

 

Ersin Aygül (Kişisel Gelişim Uzmanı)

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız