Başarı Korkusunun Üstesinden Gelmek

0
1104

Aslında anlaşıldığı gibi başarısızlığı isteme ya da başarılı olmamaya çabalama durumu değildir başarı korkusu… Aksine bir şeyler başarmayı istersin. Başarmak için çaba da gösterirsin. Ama zaten seni engelleyen şey bilinçli zihninle düşünerek, mantıkla verdiğin kararlar değildir. Bilinçaltın sana çaktırmadan, seni sabote eder. Aslında bu durumu anlatmak o kadar zor ki… İçinde bir şeyler yapmayı isteyen bir taraf vardır. Diğer taraftansa gereklilikleri bildiğin halde; yapmana engel olan bir şeyler vardır. Bazen bahane bulur, bazense sadece yapmazsın…

 

Bilinçaltı, bahane bulur. ( Bilinçaltımızın nasıl çalıştığını size “Hipnoz Deneyi” başlıklı makaleyi okuyarak biraz anlayabileceksiniz. )

 

Peki, sende böyle bir sorun olduğunu nasıl anlarsın?

 

Buyurun belirtiler:

 

Herhangi bir başarın karşısında başaramayanlardan utanıyorsan.

 

Aşırı empati kurma sorunun varsa.

 

Başladığın işleri bitirmekte zorlanıyorsan.

 

Büyük projelerinden kaçınıyorsan ya da sürekli erteliyorsan.

 

Planlarını ve hedeflerini sık sık değiştiriyorsan.

 

Fikirlerini insanlarla çatışmamak adına dile getirmiyorsan ve hatta sık sık değiştiriyorsan.

 

Yeterince iyi olmadığını düşünerek hayallerinden vazgeçiyorsan, kendi işlerini sabote ediyorsan.

 

Yukardakilerin biri ya da bir kaçı varsa; maalesef dostum, sende de başarı korkusu var…

 

 

 

Bir çok kitap, makale okudum, farklı çalışmalar yaptım. Hepsinin katkısı oldu ama tam bir çözüm olmadı. Bilinçaltı çalışmalar yaptım ve ‘Domino Terapisi’ ni de bu sorunun çözümü için uğraşırken oluşturdum. Bu metot ile onlarca insanın sorununu çözdüm, çözüyorum. Lakin şu anda terapiyi bir kenara bırakarak; bu korkudan kendi kendinize kurtulmaya nasıl başlayacağınızı anlatacağım. Bu yazımda 4 madde bulacaksınız sonraki 4 madde ise bir sonraki yazımda olacak.

 

 


Pozitif ol!

 

Beynimize negatif bir fikir tohumu girdiğinde o kadar hızlı büyür, dallanıp budaklanır ki inanamazsın. O yüzden çevrendeki negatif insanlardan uzaklaş…

 

Her gün o gününüzle ilgili olan bütün pozitif olayları not edin. Yani bir “pozitifler günlüğü” oluşturun ve farkındalığınızı artırmaya başlayın. Ve negatifliklerin eriyip gittiğini izleyin.


Başarı kütüphanesi oluştur.

 

Bazen kendimize olan inancımızı kaybederiz. Kendimizi boşlukta gibi hissederiz. İşte böyle zamanlarda bir itici güce ihtiyacımız olur. Bu anlar için sana ilham veren hikâyeleri, yazıları ya da özlü sözleri topladığın bir klasörün olsun. Videolar, filmler… Sana mutlu anlarını hatırlatacak her şey içinde olabilir. ( Veya benim facebook sayfamı takip edin.:) )

 

Müzik dinle.

 

Kedine bir müzik listesi oluştur. Tabii ki içinde hüzünlü şarkılar olmasın. Daha çok seni harekete geçirecek müzikler olsun.


Evet, çalışırken müzik dinlemek pek tavsiye edilmese de, bu kesinlikle yanlış bir inanış, çalışırken de dinle. Çünkü eğer gerçekten yapmak istediğin şeyi yapıyorsan, müzik bilinçaltını susturacak. Bu sayede “an” da kalacaksın ve işine aslında sessiz ortamda konsantre olabildiğinden daha çok konsantre olabileceksin.


Ben de bu yazıyı yazarken , müzik dinliyorum.

 

 

 

Özgünlüğün için kendine zaman tanı.

 

Evet, biliyorum elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorsun. Ama biraz dur. Kim olduğunu biliyor musun? Seni neler mutlu eder? Tutkuların nedir, biliyor musun?

 

Düşün; bu dünyada varoluş sebebin ne? Peki, bunu hayatına yansıtıyor musun? Maalesef çoğu insan sorumluluklardan,  hedeflerden dolayı yaşadığı hayattan zevk almayı unutuyor.

 

Ne kadar meşgul olursan ol, kendine zaman ayırmalısın. Kendine biraz ekstra zaman ayırırsan göreceksin ki diğer sorumluluklarının çözümü de kolaylaşacak.

 

Yaratıcı fikirler aklına hücum etmeye başlayacak. Etrafındaki kişilerle iletişimin düzelecek. Stresin azalacak, sağlığın düzelecek ve hayattan zevk almaya başlayacaksın.

*

bugraabayhan.com

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız