Yüksek Performanslı Ekip Oluşturmak

0
1004

İster iş hayatında, ister toplumsal yaşamda ve isterse de aile yaşamında olsun, insanlar her halûkarda birbirine muhtaçtır.

İşlerin verimli ve başarılı bir şekilde yürümesi için en akıllı yollardan birisi de iyi bir ekip oluşturmaktır. Lider yöneticiler, ekibindeki bireylerin farklı kişilik özelliklerini iyi bilir ve hepsinin kişisel özellik ve yeteneklerine göre de bir iş bölümü ortamı oluşturur.

 

Ekip nedir?

Ekip, belirlenmiş süreler için bir amacın yerine getirilmesi veya bir hedefin gerçekleştirilmesi için bir araya gelmiş ya da getirilmiş insan grubudur. Ekip bir dakikada kurulabilir; ancak yüksek performanslı bir ekibe sahip olmak süreç gerektirir. Ekiplerde etkili çalışma yapabilmek için üyelerin karakteristik davranış özelliklerini de bilmek gerekir.

Renklere Göre Kişilik Tipleri

Ekibinizdeki bazı insanlar “Güçlü Kararlı”, bazıları “Mükemmeliyetçi”, bazıları “Barışçıl-Sevecen” ve bazıları da “Popüler Neşeli” olabilirler.

4 farklı kişilik türünün hiçbiri diğerinden ne daha iyi veya daha kötü değildir. Her birinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Önemli olan, ekipleri oluştururken ve kişileri görevlendirirken bu farklılıkların bilincinde olmaktır.

1. Yeşil Kişilikler: İnsanlara huzur veren ve herkesin yardımına koşan ba­rışçıl sevecen insanlar bazen bu yüzden kendi işlerini ak­satabilirler.

2. Sarı Kişilikler: Çevrelerine neşe saçan popüler insanlar bu tavırlarını abar­tırlarsa itici olabilirler.

3. Kırmızı Kişilikler: Bazı insanlar güçlü ve kararlı bir yapıya sahiptirler. Kafalarına koydukla­rı her işi başarabilirler. Ancak bunu yaparken etraflarında­ki birçok insanı da incitebilirler.

4. Mavi Kişilikler: Bazı insanların en güçlü yönü ise planlı ve programlı olmaları­dır. Her şeyi kusursuz yap­maya çalışan bu insanların katı kuralları, çevrelerindeki insanları zaman zaman sı­kabilir.

İnsanlarda bu kişiliklerin her birinden az ya da çok bulunmasına rağmen her insanın çalışma tarzını etkileyen esas bir kişiliği vardır. Bu dört kişilik türünün hepsi de bizde mevcuttur. Ama bunlardan birisi, davranışlarımızı ve yaptığımız işi en çok etkileyen baskın kişiliğimizdir.

Ekiplerde uyumu sağlamak için yapmamız gereken, başkalarını mevcut kişiliğimize uymaya zorlamak yerine, diğer kişilik türleriyle uyum sağlamaya çalışmalarının başarıdaki önemini fark edebilmektir.

Hepimiz, kendimizin görmediği, ancak başka insanların fark et­tiği kişiliğimizin baskın özellikle­rinin ekip içinde meydana getirdiği etkiyi görüp davranışları­mızda dikkat etmemiz gereken yönlerimizi fark etmeliyiz. Çünkü her bir kişilik özelliğinin, farklı kişiliklerdeki diğer insanlar üzerinde az ya da çok stres yapan yönleri vardır. Den­geli ilişkiler kurmak için, birlikte çalıştığımız insanların davranış biçimleri ile uyum içinde olmamız gerekir.

Farklı kişilerle uyum sağlamak için bazen onları güçlendire­cek önerileri; bazen düzenli, planlı ve programlı bir hayatı; ba­zen yapılacak işlerin hareketli ve heyecanlı taraflarını; bazen de onları huzura kavuşturacak önerileri bilmemiz ve bunları onlar­la paylaşmamız, ekip açısından çok önemlidir.

Özellikle iş hayatında birbirimizin çalışma biçimini anlamazsak stresimiz artar ve üretkenliğimiz azalır. Unutmamalıyız ki ge­rek toplumda, gerek aile içinde ve gerekse modern organizas­yonlar içinde hemen her pozisyonda “başkaları ile iyi ilişki kur­ma becerisi” başarının çok önemli bir faktörü haline gelmiştir. Bu beceri de insan kişiliklerini tanımaktan geçiyor.

Kendimizi anlamamız, gerçekten kim olduğumuzu, neden böyle davrandığımızı, olumlu yönlerimizi, onları nasıl güçlendi­receğimizi ve olumsuz yönlerimizle, onları nasıl olumluya çevire­ceğimizi bilmek, bu kişilik özelliklerini bilmemizden geçiyor.

Kendimizi tanımadan, kişiliğimizi geliştirmeden başkalarıyla geçinmeyi öğrenemeyiz. İçimizdeki kaynakları fark edip en iyi şekilde kullanmayı bilirsek potansiyelimizin boşu boşuna akıp gi­den bir su gibi ziyan olmasına da izin vermeyiz. O suyun önüne bir baraj yapar ve onu kendi lehimize kullanabiliriz.

Böylece hayatı ve insanları olduğu gibi kabul edecek ve as­lında farklılıkların bir yap-bozun küçük parçalarının yerine kon­duğunda meydana getirdiği anlam gibi çok şeyler ifade ettiğini fark edebiliriz. Parçalar farklı ve bu farklılık iyi bir şey; çünkü bizler puzzle’ı ancak bu farklı parçalarla bütünleştirebiliriz.

İşte her biri bir boşluğu tamamlayan bu kişilik özelliklerini iyi bilirseniz;

· İnsanları daha doğru anlar ve kendinizi de onlara daha doğru anlatabilirsiniz.

· İkna kabiliyetiniz artar.

· Strese girmezsiniz ve karşı­nızdaki insanların strese gir­mesine sebep olmazsınız.

· Liderlik becerileriniz gelişir.

· Evinizde ve iş yeri­nizde daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşarsınız.

İnsan, başkalarının kişiliğini tahlil etmeden önce kendi kişiliğinin özelliklerini, olum­lu ve olumsuz yönlerini yakından tanımak zorundadır. Bunu en iyi dile getiren de yine kendi kültür kaynaklarımızdan Yunus Em­re’dir:

İlim ilim bilmektir,

İlim kendin bilmektir,

Sen kendini bilmezsin,

Bu nice okumaktır?

 

 

Oğuz Saygın

www.gencgelisim.com

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız