Bir çarpının hayatımıza etkisi çoktur… “Sen + Ben = İkimiz x Sevgimiz” geyiğini yapmayacağım. Ama hayatımız hesaplarla doluysa ve bu hesaplarda çarpmayı kullanacaksak dikkat etmeliyiz. İyi formüller üretmeliyiz hayat matematiğinde.
Bazen çarpmak o kadar kolaydır ki… Bir kapıyı çarpıp çıkarsın mesela. O çıkış öyle basit bir hareketten ibarettir ki… Hiçbir bedeni kuvvet harcamayı gerektirmez. Tek bir el hareketiyle çarpıp çıkarsın kapıyı. İşte o kapıdan bir gün bir daha girmen gerektiğinde yanlış hesap yaptığını anlarsın. Çünkü sonuna kadar kapalı bulursun çarptığın kapıyı. Ve anlarsın bir çarpmanın hayatını çarptığını.
Alkollü ve keyifli bir gecede geçirip, süzülürken arabanla bir çarpma sesi getirir seni kendine. Öyle bir çarpmadır ki kütürtüsü gecenin sessizliğini böler. Nasıl olduğunu anlamazsın. Öyle aptalca bir davranışı nasıl sergilediğini düşünüp, kendine kızarsın. Ama olan olmuştur. Çarpmanın geri dönüşü yoktur. Çarpmak çoğu zaman kalıcı hasarlar açar bünyede. Bazen bir araba olur, bazen bir kapı. Fark etmez…
Bazen de çok masum olduğun halde birden çarpıldığını hissedersin. Sen her şeyi kuralına göre oynayabilirsin hayatta… Sen kırmızı ışıkta dururken, hızla gelir ve küt diye çarpar birisi arkadan. Bazen bir kavga ayırayım derken bir yumruk çarpar suratının ortasına, bazen de aşık olursun ve sen çarparsın sert bir duvara.
Hayat bazı hesaplamaları bizim yerimize yapar mesela. Bize o sokakta çarpacak bir araba varsa ayaklarımız bir şekilde götürür oraya. Yada piyangodan büyük ikramiye çarpacaksa gişede buluveririz kendimizi. Ama her zaman böyle iyi şeyler çarpmayabilir. Bazen bir elektrik çarpar ve dünyanız değişir. Bazen de piyango çarpar yine dünyanız değişir.
Hayattan gelen iyi yada kötü çarpılara hazırlıklı olmak gerek… Kaderin bin bir türlü vesileyle bize yaşattıklarını karşı farkındalık kazanmak gerek. Bunun dışında ki ve bizim kontrolümüzde ki çarpıları ise iyi hesaplamak gerek. Eskisi gibi yanlış hesap Bağdat’tan da dönmüyor artık. Yaptığın yanlış hesapların cezasını fazlasıyla ödüyorsun. Kim demiş matematik gündelik yaşamda işimize yaramaz diye. İyi hesap yapmazsan işin zor bu dünyada. Hesapların tutmazsa şansın az… En iyisi sağlam formüller geliştirmek yaşama karşı. Tıpkı vücudun oluşturduğu bağışıklık gibi.
Hoş ve sevgiyle kalın.
Ahmet Karayün
www.gencgelisim.com