İletişimde Sandviç Yöntemi

0
943

İnsanlar ilişkilerinde bir sorun yaşadıkların da sürekli karşı tarafı suçlama eğilimindedirler. “Beni yanlış anladı” yada “Beni anlamıyor” gibi ifadelerle bunu dile getirirler.İletişimde sorunların aşılmasında ilk adım kişinin iletişimin sorumluluğunu kendi üstüne almasıdır.

“Beni yanlış anladı” yerine “Kendimi yanlış anlattım”. “Beni anlamıyor” yerine “Anlatamadım” düşüncesini içinde barındıran bir tavır içine girdiğinizde, durumu farklı açıdan tekrar nasıl anlatabileceğinizi değerlendirmeniz için bir şansınız olur. Karşınızdakileri suçlamaya devam ettiğiniz sürece suçluyu onlar olarak gördüğünüz için, bir değişim yaratmak için çaba sarf etmezsiniz. Oysa sıkıntılarınızdan kurtulmanızın yolu karşınızdaki kişinin algılamasında değişim yaratmanızdan geçmektedir.

Karşınızdaki insanın kişiliği ile davranışını ayrı tutup, olumlu ruh haline girdiğinizde tek yapmanız gereken anlatmak istediğinizi bir sandviç içerisinde sunmaktır. Çünkü bir diyalog da, mesajın ne olduğundan çok, nasıl yapılandırıldığı insanı istediği sonuca götürür. Sizde karşı tarafa gönderdiğiniz mesajın, sizin istediğiniz doğrultuda anlaşılmasını istiyorsanız, onu uygun bir şekilde yapılandırmalısınız.

Sandviç yöntemi ile arzu ettiğiniz yapılandırmayı sağlamış olacaksınız. Bunun için ilk yapmanız gereken sıkıntınızı dile getirecek olan ana mesajdan önce, karşınızdaki kişinin olumlu bir yönünü belirtmenizdir. Bu üst ekmekten sonra “Ve” bağlacını ekleyip, size sıkıntı veren mesajı yani kırmızı eti ekleyeceksiniz.

Burada “Ve” bağlacı sihirli bir kelimedir. İnsanlar birbirlerini eleştireceklerinde öncesinde güzel sözler söyleseler bile devamını “Ama”, “Fakat”, “Ancak”, “Buna rağmen” gibi bağlaçlarla getirirler. Her insanın bilinçaltında şöyle bir kalıp vardır:

Ama gibi bağlaçlarla devam edilen konuşmada “Ama” dan önce söylenen her şey yalandır, doğru değildir.”

Bir cümleye ama ile devam ederseniz öncesinde söyledikleriniz ne kadar anlamlı olursa olsun onları yalanlamış olursunuz. Bu durumda karşınızdaki insanın tüm savunma mekanizmaları harekete geçecektir. “Ama” insanlarda; “Hazır ol, şimdi eleştirileceksin, gardını al ve savunmaya geç” mesajını uyandırır. Bu durumda karşıdaki insan eleştirildiği yönünü nasıl değiştireceğini düşünmekten çok, kendini nasıl savunacağı ile ilgilenir.

“Ve” bağlacı ise kendisinden önce söylenenlerin anlamını koruyan, onların değerini kaybetmesine engel olan bir yapıya sahiptir. “Ve” bağlacı ile devam edeceğiniz her cümle değer kazanır. “Ve” bağlacı karşı tarafın savunma mekanizmalarının harekete geçmesine engel olur. Bu sayede konuştuğunuz insan sizin sorununuzu anlamaya ve bu konuda ne yapabileceğini düşünmeye yönelir. Çünkü siz olumlu sözlerle başladığınızda o arkasından “Ama” nın gelmesini beklerken “Ve” ile karşı karşıya gelmiştir. Bu alışık olmadığı bir kalıp olduğundan şaşıracak ve savunmaya geçmeden söyledikleriniz üzerinde ciddi ciddi düşünmeye başlayacaktır.

Olumlu sözün arkasından “Ve” bağlacı ile kırmızı eti koyduktan sonra tekrar bir “Ve” bağlacı ile olumlu bir söz söyleyip sandviçinizi tamamlayacaksınız. Ve göreceksiniz ki karşınızdaki kişi afiyetle onu yiyecek.

Sandviçi hazırlarken bir diğer önemli nokta da eti istemediğiniz değil istediğiniz davranıştan hazırlamak. Yani kıymayı istediklerinizle yoğuracaksınız. Size fazla sorumluluk yüklenip, çalışmanıza engel olunması istemediğiniz davranıştır. Sorumluluklarınızın biraz azaltılıp, zaman kazanmanızın sağlanması ise olmasını istediğiniz davranıştır.

Z.Müge Kasaroğlu

www.gencgelisim.com

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız