Bunun içinde, yerine ve zamanına göre yönettiği kişileri inandırması, kontrol altında tutması, uyum içinde çalışmalarını sağlaması gerekir. Yönetimde insan ilişkilerinde, İnsan kaynağı kuşkusuz en önemlisidir. Ancak işgörenin tutum ve davranışına etki eden faktörler, İşveren tutum ve davranışları ve İşgörenle yönetim arasındaki iletişim de göz ardı edilmemelidir.
İnsan Faktörü
İnsanın sosyal sisteminin en önemli etmenini oluşturduğu görüşünün gelişmesinin ardından, İnsan sorunlarının üretime engel olduğu ve bu nedenle de bu sorunların giderilmesi gereği üzerinde durulmaya başlanmıştır. Bu araştırmalar ve gelişmelerin sonucunda yeni yönetim anlayışı, İnsan ilişkilerine önem vermeye başlamıştır. Yönetimde İnsan ilişkilerini; işçinin uygun bir işe yerleştirilmesi, işçi ile yönetim ve çalışma arkadaşları arasındaki iyi ilişkilerin kurulması ve böylece çalışma isteğinin artması sonucu üretimin yükselmesinin sağlanması oluşturmaktadır.
İşgören Tutumu:
Bireyin belirli bir kimse ya da durum karşısında kendine özgü bir biçimde tepki gösterme eğilimi, başka bir deyişle bireyin bir kişi veya olayda tepki gösterme durumu tutum olarak tanımlanmaktadır. Çalışma ortamındaki davranışlarını ise, İhtiyaçları ve işle ilgili beklentileri etkilemektedir.
Atilla Filiz
www.gencgelisim.com