Ağ Sistemi

0
655

Beyin kökündeki motorik ve duyusal çekirdekler arasında binlerce hücre gövdesinin ve uzantılarının oluşturduğu ağ şeklinde bir yapı vardır. Burada yer alan nöronların aksonları ve dendritleri birçok dala ayrılarak, beyne gelen ve giden motorik ve duyusal sinir yollarında birleşmeler ve sinapslar yaparlar.

Bu nöronlardan bazıları bir uyarıyı 40.000 kadar nörondan alır ve 25.000 nörona ulaştırabilir. Ağ sistemi, uzun sinirlerin girdiği ve çıktığı, bir çok merkezi içeren, beynin en ilkel kısmıdır. Birçok duyu organından, cerebellumdan (beyincik), cerebrumdan (büyük beyin), talamustan, hipotalamustan ve diğer bölgelerden gelen sinirlerin birleştikleri ve aralarında ilişki kurdukları yer burasıdır.

Bu bölgenin; içerisinden geçen impulsları durdurduğu, azalttığı, çoğalttığı veya değiştirdiği saptanmıştır. Keza uyku verici ilaçlar ve anestezik maddeler bu bölgede impuls akımını bloke eder. Boyun köküne kuvvetli vurulduğunda bayılmanın ya da ölümün ortaya çıkması yine bu nedene dayanır.

Eğer duyusal bir uyarı, örneğin gece çocuk ağlaması ya da alışılmamış herhangi bir ses, daha önce birey tarafından koşullu olarak öğrenilmişse, bunun iletimi önemlidir. Böyle bir uyarı beynin korteksine (yani dış kabuğuna) geniş çapta yayılarak ya bireyi uyandırır ya da uyanıksa dikkatli olmaya zorlar. Ağsı sistem, beynin korteksine sürekli olarak özelleşmiş impuls gönderir. Algılama sırasında ve süresinde bu impulsların niteliği değişir (beyin dalgalarının osiloskopla veya diğer elektronik yöntemlerle incelenmesi). Beynin korteksi, ağsı sistem olmadan uyarılamaz ve özel duyu impulsları kesinlikle yorumlanamaz. Kısacası, Ağsı sistemi, kendi bünyemizi ve çevremizi algılayan önemli bir yapı olarak kabul etmeliyiz.

 

www.gencgelisim.com 

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız