Zihin paraşüt gibidir; ancak açıldığında iş görür.
Dennis Waitley
Bir uçak için kokpit (pilot köşkü) neyse insan için beyin de odur. Kokpit, uçağın yönetildiği kumanda odasıdır. İnsanın da kumanda odası beynidir. Bedensel ve zihinsel tüm faaliyetler beyin tarafından gerçekleşir. Kısaca beyin bedenin patronudur. Patron ne derse o olur.
Fiziksel açıdan baktığımızda beyin ortalama 1.5 kilogram ağırlığındadır. Yüzeyi ceviz gibi kıvrımlı, yapışkan ve 100 milyar sinir hücresi yani nöron içeren bir organdır.
Beynin kendisi, bir kan kaynağından uzak bölgelere besin taşıyan bir dolaşım sistemine sahiptir. Yaşamsal önemi olan oksijen ve glikozu taşıyan kanın büyük bölümünü beyin çeker. Bir yetişkinin beyni vücut ağırlığının %2’sini oluştursa bile, beynin oksijen tüketimi toplam oksijen tüketiminin %20’sidir. Bir bebekte bu %50 gibi büyük bir orandadır. Vücudun glikoz tüketiminin %20’si de beyinde gerçekleşir. Kalp tarafından pompalanan kanın beşte biri beyinden geçer. Sinirler bilgiyi elektriksel olarak iletirler. Bir sinirden geçen sinyal bir elektrik dalgası biçiminde gerçekleşir.
İç ve dış kaynakları hep beynimizle kullanırız. Beynimiz olmasaydı sorumluluk, gelişim, ilerleme olmazdı. Bu yüzden beynimize iyi bakmalıyız. Beyin kusursuz bir yönetim merkezidir. Bizi insan yapan fonksiyonlar beynimizde şekillenir ve buradan kontrol edilir. Siz beyniniz sayesinde yerinizde oturuyor, bakıyor, görüyor, bu kitabı okuyor, anlamlandırıyor ve sonuçlar çıkarıyorsunuz.
Beynin fonksiyonlarını sıralamak mümkün değildir; çünkü sınırsız sayıda fonksiyonu vardır. Beyin, nefes alışverişini düzenleyerek vücuttaki her hücrenin ihtiyacı olan oksijeni sağlar. Kalp atışlarını ayarlar, bedenin ısısını düzenler, hormonların ne kadar salgılanacağını düzenler. Konuşmayı, okumayı, yazmayı, sorulara cevap vermeyi, işitmeyi, görmeyi, tatmayı, koklamayı ve trilyonlarca şeyi dengeli ve sistemli bir şekilde yürütür. Bu işlemi saniyenin de altında bir sürede yapar.
Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap
www.gencgelisim.com