Zor Yöneticilerle Çalışma Yöntemleri

0
731

Patronunuzun bu dünyaya işleri zorlaştırmak için gönderildiğini düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz.

Çalışanlarına olan davranışları esnek olmayan, zaman zaman gergin ortamlar yaratan işverenlerin bu tutumları sonucunda çalışmak kelimesi patronunuzla baş etmek anlamına gelecektir. Ancak, patronunuzun sizi düşürdüğü zor durumlardan paçanızı kurtarmak sandığınız kadar zor değil.

Teorisyenler, zor patronlarla baş etmek için iletişimin ve dokümantasyonun en etkili iki araç olduğunu söylüyorlar. İş yerinde sizi rahatsız eden unsurlar hakkında kendinizi açıkça ifade etmeniz genellikle çözüm bulma konusunda en hızlı ve en az acı veren yöntemdir. Fakat sorunlarınızı ortaya koymanız sizi teskin etmiyorsa, bu durumda patronunuzla aranızdaki gerginliği arttıran konuları yazıya dökmeniz de akıllıca bir yöntemdir. Yazılı belgeleriniz, sorunun büyümesi halinde konuyu bir üst makama aktarmanızda yardımcı olacak unsurlardır.

Ne var ki, bazı durumlarda yazılı olmayan çözümler bulmanız gerekebilir. İşte bazı zorlayıcı durumlarla baş etme yolları:

Patronunuz sizi kişisel asistanı gibi kullanabilir. Bu durumda yapacağınız en iyi şey, olayı diplomasi ile çözmektir. Örneğin, patronunuz sizi kişisel işleri için kullanmaya çalışıyorsa, ona kibar bir dille halletmeniz gereken işler olduğunu ve onun problemini çözmeye çalışırken işinizi aksatabileceğinizi ve istenen sürede işi sonlandıramayacağınızı söyleyin. İşinize daha fazla önem veriyor olmanız, patronunuza onun kişisel asistanı olmadığınızı hatırlatacaktır. Yine de, patron her zaman haklıdır ifadesi ile karşılaşırsanız, bu durumda bu isteklerin sizin işinizin bir parçası olup olmadığını ve bunu kabul edip etmeyeceğinize karar vermeniz gerekir.

En çok zorlanacağınız durumlardan birisi, patronunuzun sakinliğini kaybedip özellikle elemanlarınızın önünde size bağırdığı anlardır. Böyle bir durumda yapacağınız en iyi şey, bu konuda onunla açıkça konuşmanızdır. Sinirlendiğiniz anlarda duygularınızı patronunuza olduğu gibi aktarmanız ortamın gerginliğini arttırmaktan başka bir işe yaramaz. En iyisi konuşmaya sakin, düşüncelerinizi ve duygularınızı dengelemiş bir şekilde başlamanızdır. Patronunuzdan onu sinirlendiren noktaları örneklerle anlatmasını isteyin. Böylece, gerçekten yaptığınız bir hata sonucu mu, yoksa ortada bir neden yokken mi bağırdığını anlayabilirsiniz. Bu tip bir yaklaşım bir sonuç vermezse, sessiz kalmak ile konuyu bir üst yönetici ile paylaşmayı mı istediğinize karar vermelisiniz. Sıklıkla, gergin anlarda sessizliğinizi korumanız herkes açısından işleri kolaylaştırır ancak bu durum bir süreklilik kazanırsa bu sefer işler sizin açınızdan zorlaşır.

Sıkça karşılaşılan durumlardan birisi de, ortak bir çalışma yürüttüğünüzde patronunuzun tüm çalışmayı size yaptırdıktan sonra, üst makama yapılan sunumda ise işi kendisinin sahiplenmesidir. Böyle bir durumda, üst makama yapılan toplantılar boyunca arada sırada projeye olan katkılarınızdan bahsetmeniz gerekir. Bir diğer yöntem, çalışmalarınız sürerken üst yönetime yapacağınız kısa  hatırlatma notları ve raporlar ile onların güncel gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamaktır.

Patronunuzun şakayla karışık size vurduğu ve bundan hoşlanmadığınızı belli ettiğiniz halde bu davranışlarına devam etmesi durumunda, yapılacak en iyi şey bu davranışın sizi rahatsız ettiğini açıkça ona söylemenizdir. Yapacağınız konuşmayı patronunuz bunu alışkanlık haline getirmeden önce yapmanız, bu hareketlerin alışkanlık haline getirmeden önce olmasında fayda vardır. Eğer hareketleri tacize giriyorsa, vakit geçirmeden bunu yazılı olarak üst makama bildirmeniz, gerekirse bunu yasal yollar kullanarak yapmanız gerekmektedir.

Patronunuzun yasal izin hakkını size tanımaması ve bu konuyu her açtığınız zaman sevimsiz bir tavır takınması da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Eğer şirketiniz gerçekten yoğun bir dönemden geçiyorsa, patronunuz izin kullanmanıza sıcak bakmayacaktır. İzin kullanmak istediğinizi yoğun olmayan zamanlarda bildirmeniz gerekir. Bu konudaki şirket politikasını önceden öğrenin ve son dakikada izne çıkmak için baskı yapmayın.

Yıllık priminiz patronunuzun size daha önce bahsettiğinden düşük gelmiş olabilir. Hemen negatif tavır takınmadan önce bunu patronunuzla konuşun, belki de şirketin zor bir dönem geçirdiği veya tüm çalışanlara daha az prim ödediğini söyleyecek. Yine de, tutarsız bir durumla karşılaştığınıza eminseniz, kaybettiğiniz primin patronunuzun üzerine gittiğinize değecek bir miktarda olması gerekir.

 

yazan:

 

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız