Atatürk’ün hayatındaki önemli dönemler nelerdir?

0
69

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı, 1881 yılında Selânik’te Kocakasım Mahallesi’ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Atatürk’ün beş kardeşinden dördü küçük yaşlarda öldü, sadece Makbule (Atadan) Hanım 1956 yılına kadar yaşadı.

İşte Atatürk’ün hayatındaki önemli dönemler:

  1. İlk Eğitim ve Askeri Okullar: Küçük Mustafa, öğrenim çağına gelince annesinin arzusu üzerine Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde ilköğrenimine başladı. Daha sonra modern eğitim veren Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti. Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne kaydoldu ve kısa bir süre sonra Selanik Askerî Rüştiyesi’ne girdi. Bu dönemde matematik dersinin öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi’den, “Kemal” adını aldı ve adı “Mustafa Kemal” oldu.
  2. Manastır Askerî İdadisi ve Harp AkademisiManastır Askerî İdadisi’ni bitirdikten sonra İstanbul’da Harp Okulu’nun piyade sınıfına yazıldı. Bu okuldaki öğrenciliği sırasında arkadaşlarıyla birlikte hürriyet fikirlerini yaymak amacıyla gizli olarak bir gazete çıkardı. 1902 yılında Harp Okulu’ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu ve Harp Akademisi’ne girdi.
  3. Ülke ve Millet Sorunlarıyla İlgilenme: Harp Okulu ve Harp Akademisindeki öğrenciliği sırasında ülke ve millet sorunlarıyla yakından ilgilenen Atatürk, yönetim karşıtı fikirlerinden dolayı kısa bir süre gözaltında tutuldu. 1905 yılında Şam’daki 5. Ordu emrine atandı.
  4. Vatan ve Hürriyet Cemiyeti: Atatürk, arkadaşlarıyla birlikte gizli olarak Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurdu. Bu cemiyetin Beyrut, Yafa ve Kudüs’te şubeleri açıldı. 1907 yılında Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti ile birleşti.
  5. Cumhuriyet Dönemi: Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. 1934 yılında soyadı kanunu ile “Atatürk” soyadını aldı.

Atatürk’ün hayatı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki liderliği ve modern Türkiye’nin temellerini atmış olmasıyla büyük bir öneme sahiptir 12.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız