Gizli Hayaller Süper Güce Sahiptir
Hedefinizden Kimseye Bahsetmeyin!
Hedef ve hayallerimizi çevremizdekilerle paylaşmak geleneksel bir alışkanlığımız adeta. Neyi çok istiyorsak onu herkes bilsin diye heves ederiz. Üstelik ne kadar çok kişinin haberi varsa başarısızlık şansımız o kadar düşüktür bize göre. Amacımıza ulaşmak için ekstra gayret gösteririz; işin ucunda o kadar kişiye mahcup olmak vardır çünkü.
İşte doğru sanılan kocaman bir yanlış! Yeni araştırmalar tam aksini söylüyor. New York Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma diyor ki: Hedefinizi birine fısıldamak, sizi aslında negatif yönde etkiliyor ve onun peşinden koşma hevesinizi azaltıyor.
İşte bir örnek: Üniversite sınavlarına hazırlanıyorsunuz ve ilk 500’e girmeyi hedeflediniz. Uçuk bir hayal değil, çünkü deneme sınavlarındaki netleriniz gayet iyi. Bu hedefinizi bir arkadaşınızla paylaştınız. Arkadaşınız “Vay canına, bu harika!” diyerek gururunuzu okşadı. Sırf bu ifade bile sizi tatmin etmeye yetti. Bir de baktınız ki az önceki motivasyonunuz ışıltısını kaybetmiş sanki. Neden dersiniz? İlk 500’e girmenin size sağlayacağını saygınlık ve gururun bir kısmını şimdiden elde ettiniz de ondan. Ulaşmayı hayal ettiğiniz geriye kalan kısım nispeten azaldı.
Daha akıllıca olan strateji şu: Ağzını sıkı tut. Hayalinden kimseye bahsetme. Onu kendine sakla. Başardığında yaşayacaklarını zihninde canlandır. Söylemek yapmaktan daha kolaydır her zaman. Sen zor olanı seç. Önce yap, başarının meyvelerini başardıktan sonra topla.
Gizli Hayaller Neden Daha Güçlü?
“Kimseye söylemezseniz, hayalinizi başkaları için değil, sadece kendiniz için başaracağınıza inancınız güçlenir.” Böyle diyor Idaho Devlet Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent K.C. McCulloch. Böyle davranarak başkalarının düşüncelerinin müdahalesini de baştan savmış olursunuz. Yaşam koçu Susan B. Wilson, “Çoğu insanı hayallerine ulaşmaktan alıkoyan, diğer insanlardır.” diyor. “Birine kazanmayı çok istediğiniz bir üniversiteden bahsettiğinizde karşınızdaki umarsızca kampusun hiç de güzel olmadığını söyleyiveriyor. Bu durumda kendi düşüncenizden çok o kişinin fikriyle hareket ediyorsunuz. Hayaliniz eski cazibesini kaybediyor ve ondan vazgeçiyorsunuz.”
Bazen de en yakınlarınız oluyor sizi hedeflerinizden uzaklaştıran. Büyük hayaliniz için zaman ve emek vermeniz gerektiğini öğrendiklerinde sizinle daha az görüşeceklerini, sizi bir süreliğine kaybedeceklerini anlıyorlar; tabi bu hiç hoşlarına gitmiyor. Bencillik edip sizi hayalinizden uzaklaştırmak için kolları sıvıyorlar.
Hedefinizi gizli tutmanız için bir neden daha var: Eğer neler başarmak üzere olduğunuzu kimse bilmiyorsa, güzel sonucu bir an önce onlarla paylaşmak için daha sıkı ve daha süratli çalışırsınız. Bu da hedefinize daha çabuk ulaşmanızda yardımcı olur.
Kendi Kendini Nasıl Motive Edersin?
Herkesten gizlediğimiz bir hedefimiz varsa, motive olma konusunda iş başa düşüyor demektir. Kendi kendimizi motive etmek zorundayız.
Hayali realize etme teorisine göre hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde yaşayacağımız tüm güzel anları gözümüzde canlandırıyoruz. Ama hepsini… Diğer taraftan, ona ulaşmak için yürüdüğümüz yolda karşımıza çıkabilecek tüm negatif unsurları düşünüyoruz. Arkadaşlarla daha az görüşmek, az uyumak, çok yorulmak, erken kalkmak, harcamaları kısmak gibi… Hedefimizin hem pozitif hem de negatif sonuçlarına yönelik bir farkındalık geliştirdiğimizde hayalimizi realize etmiş oluyoruz. Böylece hem adımlarımızı daha emin atıyoruz hem de kendi kendimizi motive ediyoruz.
Mutlaka Biriyle Paylaşmanız Gerekiyorsa…
Hayalinizi mutlaka biriyle paylaşmak istiyorsanız, bu kişiyi dikkatli seçin. Psikolog Lucy Jo Palladino şöyle diyor: “Sizi asla bir rakip gibi görmeyecek, candan seven, her koşulda destekleyeceğinden emin olduğunuz, ayrıca kendi hedeflerini gerçekleştirebilmiş biri olmalı. Böyle biri yoksa, ağzınıza fermuar çekin. Sessiz kalın ve hedefinize odaklanın.”
Bethany Heitman / Çeviri: Özlem Kocukeli
www.gencgelisim.com