Niçin Yaşadığını Biliyor musun?
15 Soruda Kişisel Misyonunuzu Belirleyin
Ne için var olduğunu, ne uğruna nefes aldığını belirlemene yardım edecek 15 soru hazırladık senin için. Bu sorular, kişisel misyonunu öğrenmen için zihinsel bir çerçeve oluşturmada sana yol haritası olacak. Önce kısa bir hazırlık yapacağız.
· Birkaç boş kağıt al, tabi bir de kalem.
· Rahatsız edilmeyeceğin bir yere geç. Telefon, televizyon falan olmasın.
· Soruları okuduktan sonra aklına gelen ilk cevabı kağıda yaz. Düzeltme yapmadan, içinden geldiğin gibi kaydet. Cevapları düşünmen kadar yazman da önemli.
· Süratli bir şekilde yaz. Her soru için kendine bir dakikayı aşmayacak kadar süre ver. Maksimum 60 saniye… Biz 30 saniyede karar verip yazmanı tavsiye ediyoruz.
· Dürüst ol. Yazdıklarını senden başka kimse okumayacak. Bunu aklının bir köşesinde bulundurarak ne düşünüyorsan çekinmeden yaz.
· Anın tadını çıkar ve yazarken gülümse.
15 Anahtar Soru
1. Seni en çok ne güldürür?
2. Geçmişte yapmaktan en çok hoşlandığın aktiviteler nelerdi? Peki ya şimdi?
3. Sana zamanı unutturan aktiviteler nelerdir?
4. Kendini harika hissetmeni sağlayan şey nedir?
5. Sana ilham veren şey nedir? Onun hangi özellikleri sana ilham veriyor? (Bir kişi, bir eşya, bir hayvan, bir sanatçı, bir yazar, bir lider…)
6. Doğuştan getirdiğin yeteneklerin neler?
7. Öğretmen olsan, ne öğretmeni olmak isterdin?
8. İnsanlar senden genellikle hangi konularda yardım isterler?
9. Yapmamış olmaktan en çok pişmanlık duyduğun şey ne?
10. Farz et ki şu an 90 yaşındasın. Bahçende, ağaçların altında sallanan sandalyene kurulmuşsun. Hafif hafif esen rüzgar saçlarını okşuyor. Geçmiş günleri hatırlıyorsun ve için huzurla doluyor. Sevdiklerin, başarıların, mutlulukların, yaşamlarını zenginleştirdiğin kişiler geliyor aklına ve hayata teşekkür ediyorsun. İşte tam bu sırada, hayatımda iyi ki olmuş, iyi ki yapmışım dediğin ne? Birden fazlaysa bunları sıralar mısın?
11. Asla ödün veremeyeceğin değerlerin neler? (Ahlak, özgüven, aile, aşk, kariyer, sağlık…) 6 tane seçip önem sırasına göre yazar mısın?
12. Üstesinden gelmeyi başardığın en büyük güçlük nedir? Nasıl başardın?
13. En güçlü inançların neler?
14. Büyük bir topluluğa yaşamla ilgili bir mesaj vermen gerekseydi, bu mesaj ne olurdu?
15. Sahip olduğun yetenek ve becerileri topluma, tabiata, gezegenimize, muhtaçlara, çocuklara vs. fayda sağlamak üzere nasıl kullanmak istersin?
Kişisel Misyonunu Neden Bilmelisin?
“Kişisel misyonunu belirlemek ve yazmak, yaşamında büyük bir değişiklik yaratır. Çünkü seni önceliklerini derinden ve dikkatle düşünmeye zorlar ve davranışlarını inançlarına göre biçimlendirmeni sağlar.” (Stephen Covey, Etkili İnsanın 7 Alışkanlığı)
Kişisel misyon 3 bölümden oluşur:
· Kişinin ne yapmak istediği
· Neye yardımda bulunmak, katkı sağlamak istediği
· Hangi sonuca varacağı, nasıl bir değer yaratacağı
Kişisel Misyonu Oluşturma Adımları
1. Yukarıdaki 15 soruluk egzersizi olabildiğince süratli bir şekilde tamamlamalısın.
2. Cevaplarında anahtar değerinde gördüğün kelimeleri listele (eğitim, cesaret, yardım, ilham, motivasyon, doğa, seyahat, paylaşım, öğretmek gibi…)
3. Cevaplarına dayanarak kime-neye/kimlere-nelere yardım edebileceğine inanıyorsan, bunları listele. (Tabiat, kimsesiz çocuklar, fakir ülke halkları, sivil toplum kuruluşları, hayvanlar…)
4. Nihai amacını belirle. Kime ne şekilde yardım edebileceğini, hedefinde bulunanların senin yardımına ne şekilde ulaşabileceğini sapta.
5. Yukarıdaki maddelerden oluşan sonuçları birleştirerek 2-3 cümle halinde özetleyerek yaz.
Tebrikler! İşte bu senin yaşam amacın, yani kişisel misyonun! Şimdi bu misyon doğrultusunda hayata sarılma zamanı!
Genç Gelişim