Nöronlar, elektriksel ve kimyasal sinyallerle iletişim kurar. Elektriksel sinyaller, akson adı verilen uzun dallar boyunca iletilir. Kimyasal sinyaller, sinaps adı verilen bağlantılar aracılığıyla iletilir.
Elektriksel sinyal iletimi
Bir nöron uyarıldığında, elektriksel bir potansiyel, yani aksiyon potansiyeli oluşur. Aksiyon potansiyeli, akson boyunca hızla yayılır. Aksiyon potansiyeli, akson ucunda sinapslara ulaştığında, kimyasal sinyallerin salınmasını tetikler.
Kimyasal sinyal iletimi
Sinaps, bir nöronun aksonunun ucundaki bir ucunun başka bir nöronun dendritinin ucuyla birleştiği bir bağlantıdır. Sinapslarda, presinaptik nöronun aksonundan nörotransmiterler adı verilen kimyasallar salınır. Bu nörotransmiterler, postsinaptik nöronun dendritlerine bağlanır ve postsinaptik nöronda bir elektriksel potansiyel oluşturur.
Nöronlar arasında iki tür sinaps vardır:
- Uyarıcı sinapslar: Uyarıcı sinapslar, postsinaptik nöronda uyarıcı bir potansiyel oluşturur. Bu, postsinaptik nöronun daha fazla aksiyon potansiyeli üretmesine neden olur.
- Engelleyici sinapslar: Engelleyici sinapslar, postsinaptik nöronda engelleyici bir potansiyel oluşturur. Bu, postsinaptik nöronun daha az aksiyon potansiyeli üretmesine neden olur.
Nöronlar arasındaki iletişim, beyinin işlevleri için gereklidir. Nöronlar, vücuttan gelen duyusal bilgileri beyne, beyinden vücuda motor komutları ve beynin farklı bölgeleri arasında bilgi alışverişini iletir.