Bu Zamanda Kadın Olmak!

0
1064

Bu zamanda kadın olmak nasıl bir duygu acaba? Artıları ne, eksileri ne? Sabiha Doğan işte bunun kitabını yazdı.

 

POSTMODERN İSLAMİ DÜNYADA KADIN OLMAK / Sabiha Doğan

Son zamanlarda okuduğunuz,

“ taraf olduğu halde tarafsız bir dil ve üslupla yazılmış gerek isabetli tespitleri, gerekse zaman,  zaman can acıtan buna rağmen iddiaların gerçeklik payı yüzünden sukut etmek zorunda kaldığınız” deneme tarzı yazıların toplandığı bu kitap

“İşte okunmaya değer bir kitap” diyebileceğiniz hoşluktadır.

Yalnız bu kitabı okurken kadın ya da erkek rollerinizin üzerinde bir haliniz olan “kulluğunuz ve insanlığınız” ile okuma yapmak zorundasınız.

Sabiha Doğan kitabındaki denemelerinde akademik bir tarzda yazarken konuları dağıtmadan akıl karışıklığına mahal vermeyecek ve anlattıklarını güçlendirecek tespitleri ile yüreğinize ve aklınıza iz bırakacak bir güzellik yakalayabilmiştir.

Kitap Sabiha Doğan’ın değişik yerlerde yayınlanmış yazılarından oluştuğu için kitaptan “konu bütünlüğü” beklemeyeceksiniz.

Her ne kadar ismiyle alakalı yazılarından oluşan bir kitap olsa da konular çok değişik alanlara ve tespitlere dağılmış bu bazen konudan konuya geçerken sizi zorlasa da yormayan dili sayesinde keyifli bir okuma yapabiliyorsunuz.

Sabiha Doğan tarihçi yanını makalelerinde hissettiriyor.

Bununla birlikte denemelerdeki sosyolojik ve psikolojik tespitleri de “eyvallah” dedirtecek niteliktedir.

Satırlarına sinmiş olan kaleminin gücü ile okuma daha bir keyifli hale geliyor.

Kitabın kitap tasarımı Salih Koca’ya ait kendisinin de emeğine teşekkür etmeden geçmemek lazım. Çünkü post modern İslami dünya denildiğinde akla gelen “kadın tiplemesi” ile tasarımı pekiştirmesi yerinde bir seçim

Kitaba adını veren  “post modern İslami dünya kadın olmak” denemesi ile başlarken aslında “nasıl ilginç ve okuduğunuza pişman olmayacağınız” bir kitaba başladığınızın sinyallerini de alıyorsunuz.

Kitap okurken elinizden kalem düşmeyenlerden iseniz ya birçok satırın altını çizmekten “okuma bütünlüğünü kaybetmiş olmaktan” sızlanacaksınız.

Ya da ta kitabın başına dönüp kırmızı bir kalemle “her satır okumaya değer” notunu düşeceksiniz.

Kitab için Sabiha Doğan “birçok yerde yayınlanmış olan yazılarının iki kapak arasında toplanması” gibi bir tespitte de bulunabiliriz ki; “bulunanlar” olmuştur. Bunun “adil” bir yorum olduğunu düşünmüyoruz.

Çünkü bir yazara ait birçok yazının bir kitapta toplanmış olması o yazar ve dahi okuyucuları için bir dezavantaj değil  tam tersi bir farklı ,farklı yerlerde okuduğu güzel metinlerin tek bir kitapta elinin altında olması güzel ve  hatta bazı kitap kolikler içinde olması yapılması gereken bir çalışmadır.

Sanırım bu konuda birçok okuyucu aynı düşünüyordur.

Hele de ısrarla kâğıt, kalem ve kitap üçlemesini e-kitaba tercih edenler DEĞİLSENİZ.

Kitaba “Sibel Eraslan’ın kapak arkası yazı yazmış olması zaten okumaya başlamanızda etkili olacaktır” diye düşünüyoruz ki; zaten bu “düşünülsün” diye bu tercih edilmiş.

İyi bir seçim ve akıllıca bir satış staretijisi. Ahir Zaman yayınları bu anlamda iyi birsatış stareteji izlemiştir.

İslami dünya da “yazan kadın kimliği” ile rüştünü ispatlamış olan Sibel Eraslan’ın “ sosyolojik ve prensib çekincelerime rağmen” şeklindeki cümlesine kitabı okuduğunuz da çok takılmayacaksınız.

Çünkü kitap yeterince isabetli bir şekilde ve görünen halimizin fotografını “kalemiyle” çok iyi vermiştir.

Dedik ya kitabın ilk sayfasından son sayfasına kadar birçok çizeceğimiz cümleler olacağı için biz kitaptaki cümlelerle değil de kitaptaki denemelerden ilk anda göze çarpanları sıralayarak yazımıza son vermek istiyoruz.

”Süslüman sü’izan ederse”

“Erkekler aslında ne istiyor”

İslamcı ağabeyler bizden ne istiyor.””İslamcı erkek evlenince neden değişir.”

”Kadın güç sever”

“İslamcılardaki cinsiyet kamplaşması”

”Kadın görgüsüzü İslamcı ağabeyler”

“Seven kıskanır mı”?

“Ev kadınlığını iade-i itibarı”

“Erkeğin korku dünyası”

İyi okumalar

 

*

Münevver Bitigen

 

www.gencgelisim.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız