Nasıl dua ediyor, Yaradan'dan nasıl talepte bulunuyoruz? İnşallah derken dahi zihnimizden tam olarak neler geçiyor? Korku ve ümit arasındaki hassas dengeyi nasıl sağlayabilir ve gerçek anlamda ümitvar olabiliriz?
Gün içerisinde özellikle kendimizle ve hayatımızla ilgili kullandığımız olumsuz sözcükler nelerdir? (Hayat zor, adaletsiz, şanssızım, unutkanım, keşke …. olsaydı, neden ben, yetersiz miyim, günahkar mıyım…)
Söylemlerimizin hayatımızın gerçeği olabildiğinin farkında mıyız? Dili tıpkı konuşmayı yeni öğrenen çocuk gibi, zihniyse bir çöp sepetini …
Aslı Hatİce Arusan
www.bilimselgelisim.com
info@bilimselgelisim.com
Nasıl dua ediyor, Yaradan'dan nasıl talepte bulunuyoruz? İnşallah derken dahi zihnimizden tam olarak neler geçiyor? Korku ve ümit arasındaki hassas dengeyi nasıl sağlayabilir ve gerçek anlamda ümitvar olabiliriz?
Gün içerisinde özellikle kendimizle ve hayatımızla ilgili kullandığımız olumsuz sözcükler nelerdir? (Hayat zor, adaletsiz, şanssızım, unutkanım, keşke …. olsaydı, neden ben, yetersiz miyim, günahkar mıyım…)
Söylemlerimizin hayatımızın gerçeği olabildiğinin farkında mıyız? Dili tıpkı konuşmayı yeni öğrenen çocuk gibi, zihniyse bir çöp sepetini boşaltırcasına arındırmak mümkün müdür? (İç sesimizin bize neler dediğini fark etmek şaşırtıcı bir deneyim olabilir.)
Kendi değerimizin ne kadar farkındayız? Belki bu yüzden Hz. Mevlana sormak istiyor:
"Sen elmas bir kılıçsın,
Kokmuş et doğruyorsun."
Niyetlerimizi eylemlerimizden üstün tutan manevi değerlerimizi dikkate alırsak, niyetlerimizi nasıl safileştirebiliriz? Niçin hep yapabileceklerimizden çok yapamayacaklarımıza odaklanıyor, neden özgüven inşa etmek yerine aciz ve ezik hissetmeyi seçiyoruz? Sürekli imkansızlıklara, engellere şartlanmamızdaki sebepler nelerdir? (Uzmanlar, çocukken yaklaşık yüzeli bin kez "hayır" kelimesi duyduğumuza dikkat çekerek, daha başlangıçta olumsuzluğa şartlanarak büyüdüğümüzü öne sürüyorlar.)
Kendi kaynaklarımızı, doğuştan getirdiğimiz veya kazanmak istediğimiz meziyetleri nasıl keşfedip ortaya çıkararak varoluşumuzun hakkını verebiliriz? Sadece elimizi-ayağımızı nasıl kullandığımızdan mı sorumluyuz, yoksa eğitim sistemimizin üzerini örtmekte olduğu hayallerimizi, yeteneklerimizi, gayretimizi, güvenimizi, inancımızı işleyerek kendimize ve insanlığa fayda olarak sunmakla da yükümlü müyüz?
"Anını değerlendiremiyorsan,
Bil ki; yarınını yitirmektesin."
Ahmet Hulusi
Meta Programları Değiştirmek Yaşam Kalitenizi Yükseltir
Görüldüğü gibi, pek çok soru var yaşam standartlarımızı yükseltmek için durup kendimize sorabileceğimiz. Aslında her şeyi geçmiş deneyimlerimizdeki bazı olumsuzlukları genelleyerek değerlendiriyoruz. Bu nedenle, sonuçların ardındaki sebepler (meta-programlar) değişebildiğinde, buna bağlı sonuçlar daha rahat değişebilmekte ve yerine oturmaktadır. Çünkü aslında her davranışın altında olumlu niyet ve anlamlar gizlidir.
Bugün bilinç ve bilinçaltının ne kadar farklı şekilde çalıştığını biliyoruz. Örneğin bilinç; iyi iletişim kurmak, başarı, sevilmek, huzur, onaylanmak arzusu duyarken bilinçdışı zihin; bazı nedenlerden sonra düşüncelerini ortaya koymanın sorunlar doğurabileceğini, yaşamın adaletsizliklerle dolu olduğunu veya başkalarına ait sorumlulukları da taşımak gereğini, doğal halinle olduğunda sorunlar çıkabileceğini, hakkını mücadele ile aramadığında hakkını alamayacağını düşünür. Sonuçtaysa susup içine atma, hayır diyememe sonucu fiziksel ve zihinsel yorgunluklar, haksızlığa uğrama endişesiyle hakkını savunmak için savaşmak ihtiyacı, olduğundan farklı görünmek gereği şeklinde hastalıklara varan durumlarla karşılaşmak olasıdır.
Kaliteli bir hayat yaşama misyonunun kendini tanıma ve kendi olma yolunda emek vermekle mümkün olabileceğine inanıyorum. Bu nedenle, bu keyifli içsel yolculukta bana farkındalık sağlayan;
Her yanlışıma teşekkür ediyorum, bana öğrettiği için…
Karşıma çıkan her olaya, duruma müteşekkirim…
Şükür ve teşekkür kavramlarının kelimelere sığmayacak kadar ötelerde olduğunu anlatan her rehber insana, seminere, kitaba ve her satıra teşekkür ediyorum.
Bu yazıyı okuyan bütün dostlara da kalpten teşekkür ediyorum.
Kendini tanıma yolunda birlikle ve elele…
Kalbiyle Akledebilmek
Başarıyı belgelerde,
Huzuru sokaklarda,
İsmini kimlik kartlarında arayan insan
Sırtındaki endişe çantası kimlere ait?
Neden düşlerin geceden karanlık,
Korkuların umutlarından büyük?
Keşke kalbinle akledebilseydin,
Ayrıntıların perdelediği hakikati…
Sahte korkulardan birer birer kurtularak,
Bütün cevapları yeniden sorabilseydin…