İş Dünyasının Dahisi: Jack Welch

0
971

İş dünyasının nötron bombası… Jack Welch bu sıfatı sonuna kadar hak ediyor doğrusu. Çünkü piyasa değeri 12 milyar dolar olan General Elektriği 280 milyar dolarlık değere kavuşturan bir dahidir.
Peki Welch bu başarıya nasıl kavuştu?
Eminim ki hepimizin aklına gelen ilk sorudur. Welch’e göre;

1- Vizyon oluşturun ve bunu uygulamaları için diğerlerini de harekete geçirin
2- Sizi bezdiren her ayrıntıyı yönetmeyin
3- Herkesi dahil edin ve her yerden gelen harika fikirlere kapınızı açık tutun.
4- Bürokrasiye hoş görü göstermeyin!
5- Gereksiz işleri bırakın.
6- Meslektaşlarınızla karar alma durumunu bir düzene oturtmak için çalışma yapın.
7- Çalışma anınızı daha gayri resmi hale getirin
8- Değişimi bir tehdit olarak değil, fırsat olarak görün.

Jack Welch “GE” için önemli bir vizyon yarattı. Bu vizyon ise “DÜNYANIN EN REKABETÇİ ŞİRKETİ OLMAKTI”
20 yıldan fazla bir zamanını, kurumu bu vizyonu gerçeği dönüştürmeye ateşlemekle geçirdi.
Muhteşem enerjisi, rekabetçi ruhu heyecan körükleme ve sonuçlara ulaşabilme becerisi vardı ve daima bu özelliklere uygun liderler aradı.
Welch’in GE’de ilk işi, umut vermeyen şirketlerini satmak, yalnızca pazarda egemen olabilecek işletmeleri elde tutmaktı.
jack welch, 1980’lerin başındaki yeniden yapılandırma girişiminden 1990’ların ortasında başlayan toplam kalite
uygulamasına kadar, GE’yi sürekli yeniden düzenledi.
Rakamlara aldırmadı, sayısal göstergelerden pek hoşlanmazdı, o’na göre rakamlar yönetimin başarısını ölçmeye yeterli değildi.
rakamlar, ancak motivasyonu artırmaya yararlardı. Öncelik rakamlarda değil, başka unsurlarda olmalıydı.
Welch’e göre “Rakamlar vizyonu göstermez. bir işletmenin hayatta kalabilmesi için üç unsura ihtiyacı vardır;
Çalışanın tatmin edilmesi, Müşterinin tatmin edilmesi ve Nakit akışı. biz bu üç unsura, rakamlardan daha çok önem verdik.
Çünkü müşteriyi yeterince tatmin etmişseniz, pazar payınız artar. Çalışanınızı tatmin ederseniz, verimlilik elde edersiniz ve sonuçta kasanıza giren nakit artar.”
Jack Welch hayatın her alanında hep kazanan taraf oldu. Toplam 40 yıl boyunca çalıştığı ve adıyla özdeşleşen General Electric’de (GE) elde ettiği başarı ve yarattığı yönetim teknikleri Welch’in kazanmak konusunda ne kadar yetkin olduğunu ortaya koyuyor. Piyasaya çıkan “Winning (Kazanmak)” Welch’in son kitabıdır. Açıkçası yazarı kazanmaya böylesine odaklanmış birisi olunca kitabın adının “Kazanmak” olması olağan bir durum…

Welch en değerli deneyimlerini, en büyük zaferlerini ve hatta en yıkıcı başarısızlıklarını anlattığı “Kazanmak”da yaşamda başarıya ulaştıran en gizli sırları açıklıyor. 2001’de yayımlanan otobiyografisi “Straight From The Gut (İçimden gelenler)” New York Times’ın en çok satanlar listesinde bir numaraya yerleştikten sonra Welch, üç yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde dolaşarak büyük küçük birçok şirkette çalışanlarla konuştu ve son kitabının altyapısını oluşturdu. Welch şu sıralar yazar olmanın yanı sıra Fortune’un seçtiği “En iyi 500 CEO” arasından oluşturulan küçük bir gruba danışmanlık yapıyor.

Jack Welch’i üniversite de aldığım insan kaynakları yönetimi dersinde tanıdım. Hocamız bize Jack Welch’i sorduğunda hiçbirimiz bilmiyorduk ve bölümümüz gereği geleceğin yöneticileri olup da böylesine önemli bir CEO’yu tanımamak oldukça trajikomik bir vaziyetti. Bu yazıyı ise Welch’i henüz tanımamış ve yazım sayesinde öğrenebilecekler için yazıyorum bir de geç olsa da onu tanıyarak vicdanımı rahatlatmış olduğum için yazıyorum…

*

Cansu Başak Civek

www.gencgelisim.com

 

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız