Güzel düşünceler taşımak anlamına gelen mutluluk, beyinde biyokimyevi değişiklikler yapmaktadır. Bu değişiklikler, vücut üzerinde çok önemli etkilere neden olur. Aynı şekilde üzüntü ve stres de bedenimizde değişikliklere neden olur. Ancak bu değişiklikler fizyoloji üzerinde çok zararlı olmakta, vücudun doğal savunma sistemini çökertmektedir. Doğal savunma sistemi çökmüş bir organizmada da, kanser hücreleri süratle büyüme şansı elde ederler.
Düşüncelerimizle beynimizi kontrol edebiliriz. Düşünmek, beyin kimyasını çalıştırmak demektir. Kızgın ve düşmanca düşünceler kalp atışlarını hızlandırır ve kan basıncını artırır. Aynı şekilde, kaygılı düşünceler de kalbi hızlandırarak kan basıncını yükseltir. Ellerin titremesine, mide düğümlenmesine ve dil tutulmasına neden olur. Demek ki düşünce, kendini fiziksel olarak ortaya koymaktadır.
Kontrol yasası diyoruz; çünkü düşüncelerimizi seçme özgürlüğümüzün olması, düşüncelerimizi kontrol edebileceğimizin göstergesidir. Bu yasa bize, eğer düşüncelerimizi kontrol altında tutarsak, kendimizle ilgili olumlu duygular içinde olacağımızı, eğer olumsuz duygular içindeysek, hayatımızı kontrol altında bulundurmadığımızı, bizi bir başka kişinin, etkenin ya da dışsal bir gücün kontrol ettiğini söyler.
Stres, kaygı, gerilim gibi hastalıklar kişinin kendini kontrol dışı hissetmesiyle başlar. Bu durumda olanlar hayatlarının önemli bir bölümüne hükmedemezler. Hayatınızın, başkalarının davranışları tarafından kontrol altında tutulduğunu hissediyorsanız, strese gireceksiniz demektir.
Ya içsel ya da dışsal bir kontrol merkezin vardır. Yani ya hayatının tümüyle üstesinden gelip mutlu, olumlu ve kendine güvenen biri olursun ya da başkalarının kontrol ettiği çaresiz ve kendini tuzağa düşürülmüş bir kurban gibi hisseden biri…
Hayatını kontrol altına almak, düşüncede başlar. Düşüncelerin üzerinde tam olarak bir kontrol sağlaman gerekir; çünkü düşünce tarzın, olayları nasıl hissedeceğini, duyguların ise, davranışlarının şeklini belirler.
Düşüncelerine dikkat et. Bu da yetmez, olumlu olmasına dikkat et. Olumlu düşünceler zihninde birer ışıkken, olumsuz düşünceler birer çöplük gibidir. Eylemlerini, davranışlarını sınırlandırır, kısaca seni sınırlandırır, hayatını sınırlandırır, geleceğini sınırlandırır.
Çöpün kafanıza atılmasını ister misiniz? Hiç sanmam.
Kafanıza ne sokacağınıza karar verecek olan sadece sizsiniz. Kafanızı boş düşüncelerle, kötü sözcüklerle, hiç hoş olmayan fıkralarla, şarkılarla, öykülerle, dedikodularla ya da karşı cinse ait çirkin yorumlarla doldurmanız çok kolaydır.
Kafanız çöple dolu olduğu zaman, en azından bir kısmı dışarı taşacaktır. Çöp kafalı arkadaşlarınızla çöplüklerde gezinirken, çöp konuşur, çöp yer, çöp içersiniz. Şu şiir bunu nasıl da güzel açıklıyor:
Ne güzel de doluyor çöple
Çöpü istemediğinizde
Yakıveriyoruz hepsini
Peki ya işittiğiniz ya da söylediğiniz
Pis şeylere neler oluyor
Ah ne yapılabilir ki
Çöp kutusu bir kafaya
Çöp kutusu kafalı bir insansanız, sakın sözlerimden alınmayın. Yalnızca kafanızın içini boşaltıp temizleyin, olduğunuz insandan hoşnut değilseniz, hemen tutumunuzu değiştirin. Kafanıza girecek her şeyi seçme hakkı sizindir. Kafanıza gireni de kafanızdan çıkanı da yalnızca kendiniz kontrol edebilirsiniz.
Kendini telkin yoluyla düşüncelerini kontrol edebilirsin. Bunun için yapman gereken tek şey düzenli aralıklarla iç dünyana birkaç dakikalık yolculuk yaparak düşüncelerini gözden geçirmektir. Bu çok önemlidir. Bu sayede kendine de gerçek anlamda zaman ayırmış olursun. Böylece istediğini kendine çekme şansın daha da artar. Aşağıdaki dizeleri vurgulu yerlere dikkat edecek biçimde okuyarak hemen uygulamaya başlayabilirsin.
Eğer yenilgiye uğradığını düşünürsen yenilirsin
Eğer cesaret edemediğini düşünürsen edemezsin
Kazanmak ister, ama kazanamayacağını düşünürsen
Kazanmayacağın neredeyse kesindir
Eğer kaybedeceğini düşünürsen kaybedersin
Çünkü biz gördük ki
Başarı insanın iradesiyle başlar
Her şey kafanın içindedir
Eğer dışlandığını düşünürsen dışlanırsın
Yükseleceğini düşünmelisin
Bir ödül kazanmadan önce
Güçlü ya da hızlı olan kazanmaz
Ama er ya da geç kazanan insan
Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap
www.gencgelisim.com