Kıvrak Zekalı İnsanların 25 İlkesi

0
1192

Steven Aitchison

1- Aynı anda birden fazla iş yapmayın: Beynimiz bir anda sadece bir şeye konsantre olabilir. Bu, kanıtlanmış bir bilimsel veridir.

2- Beyin egzersizleri yapın: Okul hayatımız bitince çoğumuz öğrenmeyi bir kenara bırakırız. Beyninizi öğrenilecek konularda meşgul tutun daima. Yeni bir dil, bir müzik aleti çalmak ya da yeni bir el becerisi…

3- Dünya bir harikalar diyarı: Daima sorular sorun, merak edin ve dünyanın gizemlerini keşfetmeye açık olun. Gördüğünüz ve duyduğunuz her şeye inanmayın; bu, beyninizi statikleştirir. Araştırın, sorgulayın…

4- Beyninizin her iki yarısını da kullanın: Sol beynimizi mantıksal durumlar, matematiksel problemler için kullanırız. Yaratıcılık gerektiren durumlarda ise sağ beynimizi kullanırız. Uğraşı alanlarınıza bakarak hangi yarıyı kullandığınızı tespit edip diğer yarıyı geliştiren aktivitelerde bulunun.

5- Uyku düzeninize dikkat edin: Bedenimiz kadar beynimiz de uykuya ihtiyaç duyar. Kaç saatlik uykuda beyninizin daha iyi çalıştığına, kaç saatin size fazla ya da az geldiğine karar verin. 5-6 saatten az, 7-8 saatten fazla uyumayın.

6- Uyku öncesi beyninizi besleyin: Gece beyin enerji üretmek yerine sessizlik halinde gün içinde gerçekleşen olayların üzerinden geçer, bunları işler. Bu yüzden geceleyin işlemesi için yatmadan önce beyninize malzeme verin. Yani yeni bir şeyler öğrenin, bir şeyler okuyun ki beyniniz gece bunları işlesin, ertesi sabah o bilgileri öğrenmiş olarak uyanın.

7- Yürüyerek okuyun: Hareket etmek vücudunuzdaki kan akışını hızlandırarak beyne daha fazla kan gitmesini sağlar. Kitap okurken yürürseniz (emniyetli bir yerde) okuduklarınızı daha hızlı ve iyi anladığınızı göreceksiniz.

8- Sosyal bir insan olun: Arkadaşlarınızla görüşün, sohbet edin. Yeni sosyal ortamlara katılın. Bu beyninizin yaşlanmasını önler, onu dinç tutar.

9- Bitter çikolata yiyin: Bitter çikolata önemli bir beyin kimyasalı olan, öğrenme ve hafıza için yararlı dopaminin salgılanmasını sağlar.

10- Şarkı ezberleyin: Dinleme becerinizle hafızaya kaydetme becerinizi birlikte aktifleştirmek için sevdiğiniz bir şarkının sözlerini ezberleyin.

11- Beyni stimule eden filmler izleyin: Bilim-kurgu, gizem ve psikolojik konulu filmler izleyin. Bunlar beyni ve zihni aktif tutar.

12- Bol bol gülün: Gülmek bağışıklık sistemini canlandırır, beyni rahatlatarak endorfin salgılanmasını sağlar. Böylece öğrenme kolaylaştırır.

13- Pozitif düşünün: Olumlu düşünmek beyni canlı tutmanın harika bir yoludur. Negatif düşünürseniz zihin baskılanır, stres altına girer.

14- Şükredin: Şükür mutluluk düzeyini artırıp stresi azaltarak hem vücudu hem de beyni rahatlatır.

15- Gündemi takip edin: Beyninizi, güncel gelişmeler ve haberleri takip ederek canlı ve fit tutun.

16- Dans edin: Dans beden ve beyin için mükemmel bir egzersizdir. Yeni bir dans öğrenmek bilişsel becerilerinizi, motor becerilerinizi, mekansal farkındalığınızı ve sosyal yeteneklerinizi artırır.

17- Top fırlatın: Yanlış duymadınız. Topu havaya fırlatıp tutmaya çalışmak duyu-güdümlü hareketi geliştirir. Aynı zamanda beynin görsel, dokunsal ve el-göz koordinasyonu gerektiren cevaplarını güçlendirir. İlerleyen yaşlarda da bu becerilerin güçlü olmasını sağlar.

18- Seyahate çıkın: Yeni yerler görmek ufkunuzu genişletir, bakış açınızı farklılaştırır.

19- Kısırdöngünün dışına çıkın: Gün içinde hep aynı şeyleri yapıyorsanız, değişiklik yapmanın yollarını arayın. Beyin canlı ve aktif kalabilmek için farklılık ister.

20- Eski fotoğraflara bakın: Bu, anıları canlı tutmaya ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıların güçlendirilmesine yardımcı olur.

21- Sıradışı bir şeyler yapın: Bungee jumping, paraşüt atlama, dağa tırmanma, helikopter gezisi gibi sıra dışı şeyler yapın. Beyninizi şaşırtın, böylece canlansın.

22- Şekerleme yapın: Gün içinde 10 dakikalık şekerleme yapmak zihin bulanıklığından koruyarak beyninizi tazeler, fonksiyonlarını hızlandırır.

23- Su için: Su, hücre fonksiyonlarını güçlendirir, baş ağrısını azaltır. Günde 7-8 bardak su için.

24- Kritik düşünme becerilerinizi geliştirin: Kritik düşünme; kendiniz ve dünya hakkında kendinize sorular sorup bunlara cevap arama, düşünmeden doğru kabul ettiklerinizi sorgulama, okuduğunuza ve duyduğunuza eleştirel yaklaşma yoluyla geliştirilir.

25- Diğer elinizi kullanın: Aktif olarak kullandığınız elin dışındaki diğer elinizi kullanın. Bu elinizle saçınızı tarayın, dişlerinizi fırçalayın, masayı silin mesela… Böylece beyninizin pasif kalan diğer yarısını kullanmış olursunuz.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız