Projekt MKUltra, Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından yürütülen illegal insan deneyleri programıdır. Bu program, sorgulamalar sırasında insanları zayıflatmak ve beyin yıkama ve psikolojik işkence yoluyla itiraflarını zorlamak için kullanılabilecek prosedürleri geliştirmeyi amaçlamaktaydı1. İşte MKUltra hakkında daha fazla bilgi:
- Kökeni: MKUltra, 1953 yılında başladı ve 1973 yılında sona erdi. Nazi bilim adamlarının Auschwitz ve Dachau toplama kamplarında insan denekleri üzerinde yaptığı sorgu deneyleri, MKUltra’nın temelini oluşturdu. Bu deneylerde barbitüratlar, morfin türevleri ve meskalin gibi maddeler kullanıldı. Amaç, “sorgulanan kişinin iradesini ortadan kaldırmak” olan bir doğruluk serumu geliştirmekti1.
- Yöntemler: MKUltra, deneklerin zihinsel durumlarını ve beyin fonksiyonlarını manipüle etmek için bir dizi yöntem kullandı. Bu yöntemler arasında gizlice yüksek dozda psikoaktif ilaçlar (özellikle LSD) ve diğer kimyasalların verilmesi, elektroşoklar, hipnoz, duyusal yoksunluk, tecrit, sözlü ve cinsel istismar gibi işkence yöntemleri yer alıyordu1.
- Denekler: MKUltra, ABD ve Kanada vatandaşlarını habersiz denek olarak kullandı. Program, askeri dışında 80’den fazla kurumda (üniversiteler, hastaneler, hapishaneler ve ilaç şirketleri dahil) araştırma adı altında yürütüldü. CIA, bu kurumlarla işbirliği yaparken bazı üst düzey yetkililerin CIA’nın rolünün farkında olduğu bilinmektedir1.
- Açığa Çıkışı: MKUltra, 1975 yılında ABD Kongresi’nin Kilise Komitesi ve Gerald Ford’ın Başkanlık Komisyonu tarafından kamuoyuna açıklandı. Ancak CIA Direktörü Richard Helms’in 1973 yılında tüm MKUltra dosyalarının imha edilmesi talimatı nedeniyle soruşturmalar zorluklarla karşılaştı. 1977’de Freedom of Information Act talebiyle MKUltra ile ilgili 20.000 belge ortaya çıktı ve Senato’da soruşturmalar yapıldı1.
Projekt MKUltra, insan haklarına aykırı ve karanlık bir dönemin parçası olarak hatırlanmaktadır. Bu program, insan deneyleri ve gizli istihbarat operasyonları konusunda derinlemesine bir anlayış sağlamaktadır.