Dinozorlarda cinsel dimorfizm, aynı türün erkek ve dişi üyeleri arasındaki morfolojik farklılıkları ifade eder. Bu farklılıklar, boyut, renk veya vücut yapısı gibi özellikleri içerebilir. Örneğin:
- Erkek geyiğin (Cervus canadensis) boynuzları büyürken dişi geyiğin boynuzları yoktur.
- Erkek deniz fokları (Mirounga sp.) çiftleşme mevsimi boyunca diğer erkeklerle rekabet ederken saldırganlık belirtisi olarak şiştikleri uzun bir burun ve etli burun geliştirirler.
- Erkek cennet kuşları (Paradisaeidae), ayrıntılı tüyleri ve karmaşık çiftleşme dansları ile tanınır. Dişiler çok daha az süslüdür.
Çoğu durumda, bir türün erkek ve dişisi arasında boyut farklılıkları olduğunda, iki cinsiyetten daha büyük olan erkektir. Ancak, yırtıcı kuşlar ve baykuşlar gibi birkaç türde dişi, cinsiyetlerden daha büyüktür ve bu tür bir boyut farkı, ters eşeyli dimorfizm olarak adlandırılır. Ters eşeysel dimorfizmin oldukça aşırı bir örneği, üçlü siğiller (Cryptopsaras couesii) adı verilen bir derin su fener balığı türünde mevcuttur. Dişi üçlü deniz kuşu, erkekten çok daha fazla büyür ve av için bir cazibe görevi gören karakteristik illisium’u geliştirir. Dişinin yaklaşık onda biri büyüklüğündeki erkek, dişiye parazit olarak yapışır 123.