Sermet Sami Uysal kimdir?

0
1242

Sermet Sami Uysal Bâbıâli’de yâd ediliyor

Elif Çelik (Sanatalemi.net)

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), kısa bir süre önce ebedî âleme yolcu ettiğimiz edebiyatçı, dilci ve gazeteci merhum Sermet Sâmi Uysal hakkında bir anma toplantısı düzenliyor. “Bâbıâli Sohbetleri” bünyesindeki anma toplantısı, Timaş Kitapkahve’de 12 Mayıs Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak.

Yahya Kemal Beyatlı ve Abdülhak Şinasi Hisar’ın yanı sıra bir çok şair ve yazarla dostluğu bilinen edebiyatçı, gazeteci ve biyografi yazarı Sermet Sami Uysal hakkındaki toplantıda yakın dostları ve akademisyenler Prof. Dr. Güngör Şatıroğlu, Prof. Dr. Serdar Öztürk, Memduh Cumhur, Yard. Doç. Dr. Nur Özmel Akın, Adnan Yüksel, Hulusi Özbay ve Mehmet Nuri Yardım, Uysal’ın hayatını ve eserlerini anlatacak, hâtıralarını nakledecekler. 40 gün önce Hakka yürüyen yazarın çeşitli yayınevleri tarafından neşredilmiş eserleri bulunuyor. Sermet Sâmi Uysal, ESKADER’in daha önce Yahya Kemal Beyatlı ve Abdülhak Şinasi Hisar hakkında düzenlediği toplantılarda da konuşmacı olmuştu. 30 Mart 2016 tarihinde saat 11.30 civarında hayata 91 yaşında veda eden Uysal, son günlerinde Bağcılar’daki bir hastanede yatıyordu. Sermet Sami Uysal’ın cenaze namazı, Taksim’deki evinin yanında bulunan Selime Hatun Camii’nde 1 Nisan Cuma günü kılınmış, ardından naaşı Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.

EDEBİYAT ARAŞTIRMALARI YAPTI

29 Ekim 1925 tarihinde Çorum’da doğan Servet Sami Uysal, İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi’nde (1948-1950), iki yıl okuduktan sonra Türkoloji Bölümü’nü 1954’te birincilikle bitirdi; ayrıca Paris Üniversitesi Fonetik Enstitüsü’nden ‘pek iyi’ derece ile mezun oldu, 1969’da da Sorbonne’da da “en üstün başarı” derecesiyle doktorasını hazırladı.

Galatasaray Lisesi’nde müdür muavinliği ve edebiyat öğretmenliği (1956-1963); Brüksel Üniversitesi’nde (1963-1965) ve Paris Üniversitesi’nde (1965-1970), Türk Dili ve Edebiyatı okutmanlığı yaptı. Avrupa’dan, yedi yıl sonra, 1970 başında yurda dönen Servet Sami Uysal, İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu Türkçe Bölümü Başkanlığı’nı, emekli oluncaya kadar, yirmi yıl sürdürdü. (1970-1990). Bu sırada ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde on yıl boyunca Fransızca okutmanlığı yaptı (1970-1980); Çapa Tıp Fakültesi’nde de, beş yıl süreyle ‘Türkçe Anlatım Yöntemleri’ dersleri verdi (1978-1983).

Sermet Sami Uysal, edebiyat dünyasına küçük yaşlarda şiir yazarak girdi. On beş yaşında yazdığı ilk hikâyesi ise Türk Yolu gazetesinde yayımlandı. Daha sonra çeşitli gazete (Cumhuriyet,VatanYeni İstanbulAkşamUlus vb.) ve dergilerde (VarlıkTürk DüşüncesiCep DergisiAyda BirHayatİstanbul vb.); inceleme, deneme, anı, sohbet, şiir, hikâye türünde yazıları ve binin üzerinde röportajı, ayrıca da tercümeleri yayımlandı. Bunlardan başka 1954 yılında  Cumhuriyet gazetesinde, Aşk Her Şeyin Üstünde adlı romanı tefrika edildi. Radyofonik oyunları, Ankara ve İstanbul Radyoları’nda oynanan Sermet Sami Uysal’ın Ionesco ve Camoletti’den çevirdiği çeşitli oyunlar da başta Devlet ve Şehir Tiyatroları olmak üzere özel tiyatrolarca da sahnelendi.

Sermet Sami Uysal’ın yayımlanmış eserleri arasında Eşlerine Göre EdiplerimizDeğişik Yanlarıyla Yahya KemalBâki Kalan Bu KubbedeHasret Şarkıları ve Bir Abdülhak Şinasi Hisar Vardı da bulunuyor. Sermet Sami Uysal’ın bütün eserleri Bilge Kültür Sanat Yayıncılık’tan çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız