Kişisel Gelişimde Özgüven

0
782

İnsanın kendisini geliştirmesi için önce kendisine güvenmesi gerekir. Özgüven, bazı insanlar tarafından, hatta çok insan tarafından yanlış anlaşılmakta. İnsanlar, muhataplarını baştan savma, bahane üretme, hatta onlara kayıtsız kalma gibi davranışları da özgüven olarak tanımlamaktalar ki, bu çok yanlış bir şey…

Bence özgüvenin içine “Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına da yapma” davranışı da girer. Başkalarını baştan savan, değer vermeyen, sözünde durmayan ve havasından geçilmeyen insanda özgüvenden çok “közgüven” vardır. Yani o güvenin ateşi vardır, ama köz gibi geçicidir. Bizler ise kendimize değer verdiğimiz gibi başkalarına da değer veren insan olmalıyız.

Gelişmek demek, gelişmiş insanların gelişme sırlarını keşfetmek demek. Yani kişisel gelişim, insanın bencilce sadece kendini geliştirmesi değil, çevresini de geliştirmesi demek. Hemen hemen tüm ideolojik ve dini felsefeler de bu ve buna benzer şeyler söyler.

Paylaşmak, bilgiyi ve sevgiyi çoğaltır. Bizler kişisel gelişim yolcusu olarak paylaşmayı sevmeliyiz mutlaka. Sorunlar da paylaşıldıkça azalır. Bazıları, kendi yaşıt ve kendi bilgi düzeyinde insanlar dışındaki insanlarla muhatap olmazlar ve “Ben yeterliyim, ben kendime yeterim.” demekteler. Bu en büyük yanlıştır. Çünkü gelişmek “Beşikten mezara kadar” olan süreçtir. Gelişmenin sınırı yoktur.

İnsan kendini geliştirdikçe, belki uzun vade de olsa, başkalarını er ya da geç etkileyerek onlarda da kendini geliştirme arzusunun doğmasına sebep olur.

Bir arkadaşım anlatmıştı. Arkadaşım, kişisel gelişime önem veren, okuyan, uygulayan ve okudukça okuyası gelen insan. Bu arkadaş, kendisi üniversite mezunu iken, ilköğretim mezunu bir hanımla evlenmiş. O da okumak isteyen ama aile baskısı ile okuyamayan biriymiş. Bir süre sonra çocukları olmuş. Çocukları da büyüyerek zeki, çalışkan, başarılı insanlar olmuşlar. Evlendiklerinden 10 sene sonra, çocuklarının isteği ile “Acaba bu yaşta okuyabilir miyim?” diye tereddütle açık liseye yazılmış. Tereddütleri, ders çalıştıkça ve ilk sınavlarda yüksek not aldıkça dağılmış ve okulda başarılı sonuçlar almış.

Yukarıda anlattığım hikâyede arkadaşımın eşi, “Bu yaştan sonra işe mi gireceksin?” diyen insanlardan uzak kalarak okuluna devam etmiş, daha da başarılı olmuş. Bir süre sonra, alay edenler bile onu tebrik etmeye başlamışlar. Kişisel gelişim bence bu demek, özgüven bu demek. Başkalarının ne dediğine aldırmadan, ama onları da küçümsemeden ve alay etmeden…

 

Turan Yalçın

www.gencgelisim.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız