Mutlu Bir Evlilik İçin Etkili İletişim

0
719

İki insan arasındaki en uzak mesafe, iletişim kopukluğudur. İletişim olmadığı takdirde bireylerin birbirleri ile anlaşmalarının imkânı yoktur. Eksik iletişim, problemleri birbiri ardına getirir. Özellikle iletişimi sağlamak ve koparmamak adına bir tarafın olayları sürekli alttan alması o kişiyi yıpratacak ve sağlıksız bir iletişimi beraberinde getirecektir. Bu yüzden kişilerin birbirlerine karşı susmak veya birbirileri ile kavga boyutunda tartışma yapmaları yerine sağlıklı iletişim yollarını denemeleri daha iyidir.

Sağlıklı iletişim nasıl kurulmalıdır? Sağlıklı iletişimdeki ilk kural, duygu ve düşüncelerinizin herhangi bir engele takılmadan söylenmesidir. Eşinizle olan iletişimizde duygularınıza bariyer kurmadan bir iletişimi tercih etmelisiniz. Aksi taktirde bastırmış olduğunuz duyguların yansıması farklı şekillerde ortaya çıkacaktır. Dolaylı bir iletişim ve imâ yoluyla bir iletişim sağlıksızdır. Bu yüzden, sağlıklı iletişimde her şey açıkça ifade edilebilmelidir. Eşinize söylemek istediğiniz şeyleri direkt olarak söyleyebilir veya sorabilirsiniz. İstemediğiniz şeyleri söyleyerek, esasında kaygılarınızı ifade etmiş olur, böylece istediklerinizi ifade etmiş olmazsınız; buna dikkat etmeniz gerekmektedir. İletişiminizde rica etmeli, şikâyet etmemelisiniz. Şikâyetler geçmişe odaklanır, ricalar tercihlerinizi belirtir.

Eşinizle “Biz” dilini çok iyi kullanmanız gerekmektedir. ‘Eş’ demek, birbirini bütünleyen iki parça demektir. Bu durumda eşlerin birbirlerine karşı kullandıkları dilin içinde, ‘biz’ kelimesi anahtar rol oynamaktadır.

Eşlerin birbirine karşı kullandığı sözcüklerin arasında ‘ama’ kelimesi tehlikeli ve olumsuzluğu had safhada içeren bir kelimedir. ‘Ama’ sözcüğü, kendinden daha önce söylenen her şeyi bir anda siler atar. Yorumlarımızda, özellikle bu kelimeyi kullanmamaya dikkat edelim.

İkili diyaloglarımızda kullandığımız kalıpların olumlu olması, iletişimi daha sağlıklı yapacaktır. Örneğin bir arkadaşınızla ayrılırken “Seni hiçbir zaman unutmayacağım” yerine “Seni her zaman hatırlayacağım” kalıbını kullanmak daha olumlu duygular uyandıracaktır. Buradan kelimelerin olumlu gücünü kullanarak duyguları daha da kuvvetlendirebiliriz. Bu yüzden seçtiğimiz kelimelere daha özenli yaklaşmalıyız.

Genel olarak baktığımızda, sağlıklı bir iletişim kurulması için eşlerin birbirlerine hoşgörülü davranmaları, genel kurallardan bir tanesidir. Özellikle eşlerin birbirlerini dinlemesi, temel prensiplerin vazgeçilmezlerindendir. Eğer doğru iletişim kurulduğu takdirde eşler birbirleri arasında ‘anlaşıldım’ duygusunun farkına varırlar. Geçmişte yaşanıp bitmiş olayların çözümsüzlüğünü kabullenip, o olayların şimdiki güzel zamanlarını berbat etmelerine izin vermezler. Birbirlerini dinlemeye ve anlamaya hazır hale gelirler. İletişimle kalın…

 

Hakan Birol

www.gencgelisim.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız