Zekâ Oyunları, Zekâ Soruları

0
1992

1. Salyangozun biri

Derinliği 20 metre olan bir kuyunun dibinde bir salyangoz var. Salyangoz gündüzleri 5 metre yukarı tırmanabiliyor, ancak gece boyunca da 4 metre aşağıya kayıyor. Salyangozun kuyunun ağzına çıkması kaç gün sürer?

2. Bir nehir problemi

Bir nehrin bir kıyısında 5 kadın, diğer kıyısında 5 erkek bulunuyor. Her iki grup da bulundukları kıyıdan karşı kıyıya geçmek istiyor. Bir kıyıda uyduruk bir sal bulunmaktadır. (Hangi kıyıda bulunduğunu da siz bulacaksınız.) Bu sal, en fazla 3 kişi alabilmektedir. Erkeklerden sadece biri, bayanlardan da sadece biri salı kullanmayı becerebiliyor. Birtakım nedenlerden dolayı kıyılarda veya salda erkek sayısı kadın sayısından fazla olamaz. Grubu bu şartlarda nehirden geçirebilir misiniz?

3. Paralar ve torbalar

10 torbanın her birinde 10 gümüş lira var. Bir gerçek gümüş liranın ağırlığı biliniyor. Her sahte gümüş lira gerçeğinden 1 gram daha hafif ve bir torba tamamen sahte liralarla dolu. Bir tartı aleti var. Sahte torba en az kaç tartımla bulunur?

4. Küçük kuşlar, büyük kuşlar

Bir pet dükkanında küçük ve büyük kuşlar satılıyor. Büyük kuşların fiyatı, küçük kuşlarınkinin iki katı. Bir müşteri 5 büyük 3 küçük kuş satın aldı. Bunun yerine 3 büyük 5 küçük kuş almış olsaydı 12 TL daha az ödeyecekti. Kuşların tanesi kaç liradır?

5. Bedavacının yeri

Bir şişe süt (depozitolu) 300 kuruş, depozitosu 50 kuruştur. 40 boş süt şişesi ile kaç şişe süt bedava alınabilir.

 

Cevaplar:

1. Salyangozun biri: 16 günde. Günde net 1 metre tırmandığına göre, 15. günde 15 metreye gelmiş olur. 16. gün 5 metre daha tırmanarak kuyunun ağzına gelir ve akıllı bir salyangozsa artık aşağıya kaymaz.

2. Bir nehir problemi:

3. Paralar ve torbalar

Torbalara 1’den 10’a kadar numara verilir. 1. torbadan 1, 2. torbadan 2, 3. torbadan 3, … tane para alınarak (toplam 55 para) karıştırılmadan hepsi birlikte tartı üzerine konur. Hiç bir para sahte olmasa ve gerçek paralardan birinin ağırlığı m ise, torbanın 55m gelmesi gerekirdi. Tartı okunur. Gerçek ağırlıktan kaç gram saptığı hesaplanır. Çıkan sayı kaçıncı torba olduğunu gösterir. Böylece bir tartımla sahte torba bulunur.

4. Küçük kuşlar, büyük kuşlar

5 büyük kuş = 10 küçük kuş eder. Müşteri 13 küçük kuş almış gibidir.

3 büyük kuş = 6 küçük kuştur. Demek ki müşteri 11 küçük kuş aldığında 12 YTL daha az ödeyecek. Öyleyse bir küçük kuş 6 YTL, bir büyük kuş 12 TL’dir.

 

5. Bedavacının yeri: Toplam 8 şişe bedava süt alınabilir. 6 boş şişe = 1 dolu şişe olduğundan, 36 boş şişe iade edilerek 6 dolu şişe alınır. Bu 6 şişenin boşu ile 1 şişe daha alınır. 40 boş şişeden 4 tane kalmıştı, 1 de bu, eder 5 boş şişe. Bu 5 boş şişe ile bakkal gidilir. Bir şişe süt alınarak orada içilir ve şişe bırakılıp çıkılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız