Kas Dokusu Nasıl Artırılır?

0
789

Kas dokusunu arttırmak için dikkat edilmesi gereken anahtar nokta, alınan enerji dengesidir. Eğer enerji yetersiz alınırsa proteinler kas yapımı ve onarımı yerine enerji sağlamak için kullanılmaktadır. Protein ve karbonhidrat, kas sentezini sağlamak için birlikte hareket eder. Kas dokusunu artırmak için neler yapılması gerektiği hakkında çok fazla soru işareti vardır. Genelde bilinen aminoasit ve protein eklerinin kullanımının yararlı olacağı düşüncesidir. Ancak bilimsel literatürde kas dokusunun artışı için fazla protein tüketiminin gerekliliği ile ilgili varılmış bir sonuç yoktur.

 

Kas dokusunu arttırmak için dikkat edilmesi gereken anahtar nokta, alınan enerji dengesidir. Eğer enerji yetersiz alınırsa proteinler kas yapımı ve onarımı yerine enerji sağlamak için kullanılmaktadır. Protein ve karbonhidrat, kas sentezini sağlamak için birlikte hareket eder.

Bu nedenle kas gelişimini arttırmak için proteinden ve kompleks karbonhidratlardan zengin, yeterli ve dengeli enerji sağlayan bir beslenme planı uygulanmalıdır. Kas dokusundaki gelişimi destekleyen bir beslenme planında; enerjinin yağdan gelen yüzdesi %25-30, proteinden gelen yüzdesi %15-20, karbonhidrattan gelen yüzdesi %50-55 olmalıdır.

 

Kasları Besleyen Besinler

1. Ananas: İçerdiği bromelin enzimi sayesinde, antrenman sonrası kas ve doku iltihaplanmalarını azaltır.

2. Somon: Antrenman sonrasında proteinin parçalanmasını azaltan omega-3 bakımından zengindir.

3. Zeytinyağı: Antrenman sonrasında kasların parçalanmasının önüne geçen doymamış yağ asitleri içerir. Yıkım karşıtı etki gösterir.

4. Yumurta: Yumurta, içeriğindeki temel aminoasitler ile kas onarımında önemli olan besinlerden biridir.

5. Yoğurt: Kas gelişimi ve onarımını sağlar. Vücut yağındaki azalmayı destekleyen konjugelinoleik asit (CLA) içerdiği için yağ oranı düşük, kas oranı yüksek bir vücut isteyenlerin beslenme listesine eklemesi gereken bir besindir.

6. Vişne suyu: Bilimsel çalışmalara göre vişne, içeridiği özel maddeler ve antioksidan kapasitesi sayesinde kasları egzersiz sonrasında oluşan oksidatif stresten, egzersiz sonrası oluşan hasardan koruyor.

7. Hindi: İçeriğinde bulunan glutamin, büyüme hormonu salgılanmasına yardımcı olarak kas dokusunun arttırılmasında destekleyicidir.

8. Badem: E vitaminin vücut tarafından en iyi emilen formu olan alfa tokoferol bakımından zengindir. Yorucu egzersiz sonrası hasarlanmayı engellemede yardımcıdır.

9. Su: Yapılan çalışmalarda sıvı oranı yüksek olan kas hücrelerinin dehidrate olmuşlara göre daha iyi düzeyde protein sentezinin gerçekleştiği gözlenmiştir. Kas gelişimi için elzem öğelerden birisi de sudur.

 

Derya Zünbülcan

www.gencgelisim.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız