GERÇEK RİSKLERİ ALIR VE OLANAKLARI KOVALAR

0
786

KUMAR MANTIĞIYLA RİSK ALMAZ, GERÇEK RİSKLERİ ALIR VE OLANAKLARI KOVALAR

“İstekli bir zihin için hiçbir şey olanaksız değildir.” Hansoyu Kitabı

Risk almak, riske girmek, kumardan farklıdır. Gerçek bir riske girme; belli değerlendirmelere, planlamaya, amaca ve cesarete dayanır. Riske girmek bir teşebbüstür. Akıllı ve başarılı insan, körü körüne risk almak, kumar oynamak yerine, öncelikli adım olarak olanakları göz önünde bulundurur.

Ölçülü Risk

En yükseği hedeflemek, istekleri gerçekleştirmek için hareket etmek, risk almak demektir. Hayatta her şey bir ölçüde risk alarak elde edilir. Ve hayatta her şey de risk adı altında kumar oynamakla kaybedilir.

Akıllı insan, mevcut durumdaki riski azaltarak, ölçülü ve güvenli hale getirerek hareket eder.

Risk almadaki başarının anahtarı risk toleransını bilmekten geçer, bunu da yapabilmek için karar verirken en kötü senaryoyu düşünerek muhtemel potansiyel zararları hesaplayabilmektir. Başarısız olma riskinden dolayı risk almayı denememek hata yapma riskidir. Arşimet dünyayı hareket ettirmek için iki nesnenin gerektiğine inanmıştı. Bir sopa ve bir dayanak, sopa sizsiniz ve dayanakta sizin kişiliğiniz, yeteneklerininiz ve ilgi alanlarınızın bileşkesidir.

Riskleri azaltmak ve ya ortadan kaldırmak için kişinin ihtiyacı olan iki şey vardır. Bunlar; bilgi ve tecrübedir.

Örneğin; Everest’e tırmanarak zirveye çıkan bir Türk olarak tarihe geçmeyi hayal ediyorsunuz. Bütün gerekli dağcılık ekipmanlarını donandınız ve yola çıktınız. Bu risk mi? Olanakları kovalamak mı? Hayır! Bu, hayatınız üzerine oynadığınız bir kumardır!

Oysaki öncelikle dağcılık temel eğitimi alarak işe başlamalıydınız. Devamında, ileri derece dağcılık eğitimi, malzeme eğitimi almalısınız. Çeşitli yüksekliklerde dağlara tırmanarak bilgi ve tecrübenizi artırmalısınız. Gerekli fiziksel ve zihinsel antrenmanları yoğun ve sistemli olarak yapmalısınız. Dağcılık bilgisi geniş olan eğitimcilerle, daha önce Everest’ e tırmanmış dağcılarla konuşarak onların tecrübelerinden faydalanmalısınız. Sonra teknik ve taktik açıdan iyi, tecrübeli bir ekip kurmalısınız. Bütün bunlarla beraber aylarca hazırlanmalı ve sonra zirve yolculuğunuza başlamalısınız.

İşte bunları yaptığınız takdirde bunun adı olanakları kovalayarak ölçülü ve gerçek bir risk almaktır. Üstelik olanakların iyi değerlendirilmesi, riskleri her zaman en alt seviyede tutar.

Olanak, Risk ve Kumar Döngüleri

Olanakların tespit edilmesi, bunların uygun şartlarda değerlendirilmesi; yaşam kalitesini, verimliliğini ve başarısını artırır. Olanakların mantıklı kullanılması, görülebilmesi, risklerin sınırlarını ve derecesini belirler.

Olanakların varlığı ya da yokluğu, kullanılması veya kullanılmaması, risk ve kumar arasındaki farkı belirler.

Cycle Diagram

Olanak ve Risk Döngü Olanak ve Kumar Döngüsü

Bu iki döngü, hayatımızın genelinin kalitesini tüm yönleriyle etkiler.

Kendinize sorun! Olanakları görüp değerlendirebiliyor muyum? Yoksa körü körüne bir risk adı altında kumar mı oynuyorum?

Riskler, Olanaklar ve Sorumluluk

Risk almak, olanakların değerlendirilmesi ışığında kişinin ilerlemesini sağlarken, aynı anda kişiye sorumluluk da yükler. Çünkü kişi, aldığı riskin sonucunu iyi ya da kötü kabullenmelidir. İstemediği bir sonuçsa bunun sorumluluğunu alarak kabullenmeli ve bunu değiştirmek için yeniden olanakları değerlendirerek riskleri almalıdır.

Olanaklar, riskleri şekillendirir. Riskler ise kişiye sorumluluklar yükler.

Başarılı insan, olanakları kovalamanın yanında, olanakları kendisi şekillendirmeye de çalışır. Bunu yapmak kişiye ekstra bir güç sağlar. Risk, olanak ve sorumluluk; ilerleme sağlayan güçlü etkenlerdir.

Kazanmak için risk alınmalıdır. Fakat bu risk, kumar olmamalıdır. Olanaklar ve ölçülü risk, kontrolün büyük ölçüde sizde olmasını sağlar. Kumarda ise kontrol sizde değildir. Sadece beklersiniz.

Yazan: Niyazi Fırat Eres

www.gencgelisim.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız